Talibanii, după ce SUA au anunțat retragerea trupelor din Afganistan: „Noi am câștigat războiul, America l-a pierdut”. Reportaj BBC

Data actualizării: Data publicării:
Luptători talibani in Afganistan
Foto: Profimedia Images

Talibanii susțin că au câștigat războiul, după ce Statele Unite au anunțat retragerea trupelor din Afganistan, în coordonare cu celelalte țări NATO. Retragerea completă va avea loc până pe 11 septembrie, dată cu puternic caracter simbolic, când se împlinesc 20 de ani de la atentatele de pe 11 septembrie 2001. BBC a realizat un reportaj în rândul unei grupări de mujahedini, într-un mic oraș din nordul țării.

Reporterii BBC au mers într-o zonă controlată de talibani, la circa 30 de minute distanță de orașul Mazar-e-Sharif din nordul Afganistanului, unde au fost primiți de Haji Hekmat, „primarul din umbră” al talibanilor din districtul Balkh. Hekmat este un veteran printre talibani, cărora li s-a alăturat în anii 1990, când aceștia conduceau țara.

Talibanii i-au primit pe jurnaliști cu o demonstrație de forță, așezați de ambele părți ale drumului, cu armament greu la vedere - unul purtând un lansator de grenade, altul o mitralieră de asalt M4, capturată de la trupele americane.

Baryalai, un lider militar local cu o reputație de temut, a arătat spre drumul bombardat care duce în Mazar-e-Sharif: „Forțele guvernamentale sunt acolo, nu pot părăsi baza. Acest teritoriu aparține mujahedinilor”.

Același lucru se întâmplă cam în tot Afganistanul: guvernul controlează orașele mari, în timp ce talibanii le-au încercuit, cu o prezență masivă în cele mai multe părți ale țării.

Talibanii au făcut puncte de control de-a lungul drumurilor principale. Aamir Sahib Ajmal, șeful serviciului local de informații al talibanilor, spune că militanții caută oameni care au legături cu guvernul.

„Îi arestăm, apoi îi predăm tribunalelor noastre, care decid ce se va întâmpla mai departe”, a explicat Aamir.

 „Noi am câștigat războiul, America l-a pierdut”

Talibanii susțin că victoria este a lor. Cu o ceașcă de ceai verde în mână, Haji Hekmat proclamă: „Noi am câștigat războiul, America l-a pierdut”. 

Decizia președintelui american Joe Biden de a amâna retragerea trupelor din Afganistan dincolo de 1 mai, dată care a fost anunțată anul trecut, a atras o reacție rapidă din partea liderilor talibani. 

„Suntem pregătiți pentru orice. Suntem total pregătiți pentru pace, dar suntem complet pregătiți și pentru jihad”, a declarat Hekmat, adăugând: „Jihadul este un act de venerație. Venerația este ceva ce, oricât de mult faci, nu te saturi niciodată”.

El a explicat și aparenta contradicție din „jihadul” lor: talibanii nu au mai atacat forțele internaționale, în urma unui acord semnat anul trecut cu SUA, însă au continuat să se lupte cu guvernul afgan.

„Vrem un guvern islamic condus de Sharia (legea islamică - n.r.). Vom continua jihadul până când vor accepta cererile noastre”, a spus Hekmat.

Talibanii nu se consideră o grupare rebelă, ci ca o organizație care se pregătește să ajungă la guvernare. Ei se referă la ei ca la „Emiratul Islamic al Afganistanului”, denumire pe care o foloseau când erau la putere, din 1996 până când au fost alungați, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Guvernul plătește, talibanii fac regulile

Acum, talibanii au o structură complexă de organizare „din umbră”, cu oficiali care răspund de serviciile necesare în zonele pe care le controlează. Haji Hekmat este „primarul din umbră” al regiunii.

El le-a arătat reporterilor BBC școala primară, unde băieți și fete scriu pe manuale donate de ONU. Când talibanii erau la putere în anii 1990, fetele nu aveau voie să meargă la școală. Chiar și azi, în unele zone, fetele mai mari nu au voie să învețe. Dar aici, talibanii spun că fetele sunt încurajate să meargă la școală.

„Atâta vreme cât poartă hijab (vălul care le acoperă capul și fața - n.r.), e important ca ele să învețe”, spune Mawlawi Salahuddin, însărcinat cu educația. În școlile gimnaziale sunt doar profesoare, iar vălul este obligatoriu. „Dacă urmează Sharia, nu e nicio problemă”.

Surse locale le-au dezvăluit jurnaliștilor că talibanii au scos din curiculă orele de artă și educație civică, înlocuindu-le cu ore legate de islam, dar în rest se fac cursuri ca în restul țării.

Salariile profesorilor sunt plătite de guvern, dar sistemul de învătământ este controlat de talibani. E un sistem hibrid, care funcționează în toată țara.

La o clinică medicală din zonă, situația este aceeași: femeile au voie să lucreze, dar sub supravegherea bărbaților, iar pacienții sunt tratați separat, pe sexe. De asemenea, la clinică sunt disponibile informații privind planning familial și metode de contracepție.

Realitate fardată

Totuși, reporterii BBC remarcă faptul că talibanii vor să le prezinte lucrurile într-o lumină favorabilă. Ei relatează că au văzut multe femei umblând liber în zonă, nu toate purtând burqa (vălul care le acoperă în întregime, din cap până în picioare, lăsând doar o fantă îngustă în dreptul ochilor). La bazar, însă, nu au întâlnit niciuna. Haji Hekmat insistă că nu este interzis femeilor să meargă în bazar, dar că, într-o societate conservatoare, ele nu ar merge acolo.

Talibanii îi însoțesc pe reporteri peste tot. Localnicii care vorbesc cu jurnaliștii se declară recunoscători că talibanii le asigură securitatea și că au scăzut criminalitatea. „Când guvernul era în control, băgau oameni la închisoare și apoi cereau mită ca să-i elibereze. Am suferit foarte mult, acum suntem fericiți”, a spus un localnic.

În zonele rurale, valorile ultraconservatoare ale talibanilor intră mai puțin conflict cu cele ale localnicilor, dar în localitățile urbane oamenii se tem că talibanii vor reînvia brutalul Emirat Islamic din anii 1990, punând capăt libertăților cu care mulți dintre tineri au crescut în ultimele două decenii.

Un localnic le-a mărturisit reporterilor BBC, sub condiția anonimatului, că talibanii sunt mult mai stricți decât s-au prezentat în fața jurnaliștilor. El a povestit despre oameni pălmuiți ori bătuți pentru că s-au bărbierit sau despre distrugerea device-urilor de pe care tinerii ascultă muzică. „Oamenii nu au de ales, fac ce li se spune. Chiar și chestiunile minore sunt pedepsite fizic. Oamenilor le este frică”.

„Acesta este jihadul”

Au făcut talibanii greșeli când au fost la putere, în anii 1990? S-ar purta le fel acum?, au întrebat jurnaliștii.

„Talibanii dinainte și talibanii de azi sunt la fel. Deci nu s-a schimbat nimic. Dar sunt schimbări în rândul personalului. Unii sunt mai duri, alții sunt mai calmi. E normal”, spune Haji Hekmat, care cu greu s-a lăsat filmat de jurnaliști: „Obiceiuri vechi”, a explicat el.

Hekmat ia în derâdere guvernul afgan, pe care îl condideră corupt și ne-islamic. E greu de văzut cum oameni ca el se vor reconcilia cu ceilalți afgani în afara termenilor impuși de talibani, comentează jurnaliștii BBC.

„Acesta este jihadul. Este venerație. Nu o facem pentru putere, ci pentru Allah și pentru legea Lui. Ca să aducem Sharia în țară. Ne vom lupta cu oricine se împotrivește”, promite Hekmat.

Citește și: NATO începe procesul de retragere a trupelor din Afganistan. Peste 600 de militari români vor reveni în țară în următoarele luni

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Sunteți mulțumit, tovarășe Ceaușescu?”: Gorbaciov și ultima confruntare în...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei