Doi jurnalişti străini care lucrau în Afganistan pentru Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi care fuseseră arestaţi la Kabul au fost eliberaţi împreună cu colegii lor afgani.
UNHCR, cu sediul la Geneva, a salutat eliberarea, fără a preciza cât timp au fost reţinuţi.
„Suntem recunoscători tuturor celor care şi-au exprimat îngrijorarea şi au oferit asistenţă. Rămânem angajaţi faţă de poporul afgan”, se arată într-un comunicat al UNHCR.
Purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, Zabihullah Mujahid, care s-a angajat anterior să analizeze chestiunea, a declarat vineri seara că situaţia a fost rezolvată.
„Străinii care s-au identificat ca parte a unei organizaţii internaţionale au fost reţinuţi pentru că nu aveau cărţi de identitate, permise sau documentele necesare”, a spus el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
„Erau într-o formă bună, în contact cu familiile lor, iar după ce au fost identificaţi (...) au fost eliberaţi”, a adăugat Zabihullah Mujahid pe Twitter, fără să dea nume.
Jurnalist independent şi fost corespondent BBC, Andrew North, care a acoperit în mod regulat Afganistanul timp de două decenii, s-a numărat printre cei reţinuţi, potrivit soţiei sale, Natalia Antelava.
Aceste arestări au survenit într-un moment în care comunitatea internaţională a făcut din respectul pentru drepturile omului, în special ale femeilor, o condiţie prealabilă pentru o posibilă reluare a acordării ajutorului internaţional, care înainte de revenirea la putere a talibanilor reprezenta aproximativ 75% din bugetul Afganistanului. Fără aceste fonduri şi confruntat cu îngheţarea a 9,5 miliarde de active deţinute în străinătate, Afganistanul se cufundă într-o criză umanitară profundă. Mai mult de jumătate din populaţia de 38 de milioane a ţării este ameninţată de foamete, potrivit ONU.
Anunţurile de vineri privind arestarea şi apoi eliberarea jurnaliştilor au avut loc după vizita unei delegaţii britanice la Kabul.
Editor : B.P.