„Occidentul ezită, a fost frânat și de opoziția Parlamentului britanic, de mandatul limitat obținut de John Kerry în Congres, G20 a dovedit că este divizat. Persistă întrebarea dacă nu schimbi un rău cu un rău și mai mare, mai ales după eșecul parțial al revoluțiilor din restul spațiului arab. Acolo e și o tensiune interetnică și interconfesională. Apoi, și insurgenții s-au făcut vinovați”, a spus Teodor Baconschi, fost ministru de externe.
„Se pare că, pentru moment - pentru că Rusia vrea să joace o carte forte ca mediator și să mențină actuala poziție a Iranului de lider regional - poate e mai bine să nu se ia o decizie pripită, mecanică. E bine și pentru noi, avem încă o comunitate rezidentă acolo, e clar că declanșarea ostilităților acolo ar face să crească prețul petrolului cu impact și pentru economia noastră”, a subliniat el.
„Rusia va deveni factorul ce va încurca lucrurile. Acum președintele Barack Obama nu e dependent de decizia Congresului american pe cât este de dependent de manevrele lui Vladimir Putin. A crede că se poate rezolva problema ajungând la o înțelegere privind armele chimice mi se pare o mare naivitate. Poate e naivitate voită, a câștiga timp, a evita un lucru pe care Obama nu l-a dorit de la bun început”, a comentat jurnalistul Christian Mititelu.
„Sigur că armele chimice sunt elementul central, Obama s-a angajat. Spunând acum un an că dacă ele se folosesc intens, SUA vor interveni, acum nu poate da înapoi. Această soluție ar putea fi o ieșire, dar nu cred că e o soluție realistă. A scoate armele din arsenalul Siriei, a le distruge, a le scoate din țară, verificarea lor - e greu de văzut cum se poate realiza. În țările pașnice în care s-a făcut o asemenea dezarmare procesul a durat mult și nu a fost mereu finalizat, chiar în calendarul stabilit”, a spus Christian Mititelu.
„După 100.000 de morți, acumularea unor atrocități, distrugerea unei țări, s-a ajuns la un punct în care ideea simplă de negocideri la Geneva pare absurdă. S-au acumulat acolo stări de ură intratabilă. Însă cum am putea imagina un scenariu de pace? Assad împarte brusc puterea, schimbă Constituția? Alternativa la Assad ar fi apariția în prim-plan a unor grupuri radicale islamiste, care ar putea face și mai mult rău. Securitatea Israelului e sub semnul întrebării în acest context. Nu ai, de fapt, de ales. Comunitatea internațională e dezarmată în privința acțiunilor”, a spus Teodor Baconschi.
„Cu un om ca Assad nu poți începe prin a-l amenința, dacă nu ești sigur că poți să o faci. S-a crezut că poate fi convins să renunțe. Dictaturile ce dețin genul acesta de arme vor ezita până în ultima clipă să renunțe la ele, pentru că ele sunt garanția supraviețuirii lor. Assad ține armele chimice pentru că se teme de israelieni, care au arme atomice, Iranul nu vrea să renunțe la arma atomică tocmai pentru că se teme că va fi mult slăbit”, a explicat Christian Mititelu.