Explicaţia experţilor antitero pentru valul de atacuri de mică amploare din ultima vreme este pe cât de simplă pe atât de îngrijorătoare: teroriştii vor să ţină forţele de securitate ocupate, pentru a-şi putea muta mai uşor militanţii pe continent, pentru pregătirea unui atentat cu consecinţe devastatoare.
Şeful FBI a avertizat recent că ISIS va intensifica atacurile din afara Siriei, pe măsură ce pierde teren în fieful său din Orientul Mijlociu.
James Comey, directorul FBI: „Nu putem închide ochii în faţa unei ameninţări viitoare de amploare. La un moment dat ne vom confrunta cu o diaspora teroristă, dincolo de graniţele Siriei, cum nu am mai văzut până acum. Nu toţi combatanţii din Stat Islamic au de gând să moară pe câmpul de luptă. Pe măsură ce coaliţia reuşeşte şi sunt încrezător că vom zdrobi gruparea Stat Islamic, vor scăpa printre degete sute de oameni foarte periculoşi şi vor porni în primul rând spre vestul Europei”.
Teroriştii profită şi de dezvoltarea tehnologiei. Tot mai mulţi dintre ei folosesc pentru a schimba mesaje serviciul Telegram, creat de ruşi, şi considerat a fi extrem de sigur, pentru că toate informaţiile sunt criptate. Aplicaţia poate fi folosită în mai multe moduri. Fie ca mesagerie clasică, fie ca un forum. În plus, pe Telegram, utilizatorul poate seta autodistrugerea mesajelor la un anumit timp. Presa străină consideră Telegram drept aplicaţia preferată a jihadiştilor.
Acest serviciu de mesagerie a fost descoperit şi în mobilul unui tânăr de 19 ani care a încercat să ajungă în Siria prin România. A fost oprit, însă, în luna februarie, la aeroport de poliţiştii britanici. În aplicaţia Telegram din telefonul acestuia, forţele de ordine au descoperit înregistrări ale crimelor comise de jihadişti şi o declaraţie în care jura supunere organizaţiei Stat Islamic.
Statele Unite se tem că teroriştii vor putea ajunge mult mai uşor şi pe teritoriul lor.
James Comey, directorul FBI: „Dar noi în SUA am putea foarte bine să fim următoarea ţintă... având în vedere cât de uşor pot circula oamenii. O mulţime de terorişti au fugit din Afganistan la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90, ceea ce se întâmplă acum este de zece ori mai mare”.