Potrivit săptămânalului Der Spiegel, care citează o sursă apropiată Guvernului german, propunerea Guvernului britanic a fost bine primită de celelalte şase ţări membre, şi anume de Statele Unite, Germania, Japonia, Franţa, Canada şi Italia.
Iniţial, Rusia trebuia să fie ţara gazdă a G8 la Soci, unde s-au desfăşurat şi Jocurile Olimpice de Iarnă.
Dar expulzarea sa din acest grup al celor mai industrializate ţări este una din sancţiunile internaţionale avute în vedere dacă ea persistă în voinţa de a încuraja separarea unor regiuni de Ucraina, aşa cum este cazul Crimeei, care organizează duminică un referendum pe tema unei eventuale alipiri la Rusia.
Guvernul german a reacţionat la aceste informaţii subliniind într-un comunicat că, pentru moment, singura hotărâre luată în calcul este de a suspenda reuniunile de pregătire a G8.
Berlinul studiază mai multe scenarii privind consultările guvernamentale dintre cele două ţări ce urmează să aibă loc în aprilie la Leipzig, în estul Germaniei, informează Mediafax.
O anulare pur şi simplu sau, în orice caz, o versiune redusă sunt cele două scenarii preferate, a anunţat o sursă guvernamentală.
„În situaţia actuală, orice altă atitudine nu ar avea sens”, a precizat sursa citată.
Sâmbătă, Moscova s-a opus prin dreptul de veto unei rezoluţii occidentale care denunţa referendumul de duminică din Crimeea, în timp ce China s-a abţinut, izolând şi mai mult Rusia în acest dosar.
Referendumul din Crimeea este considerat ilegal de ţările occidentale, care au anunţat că nu vor recunoaşte rezultatul său.