FOTO: Gulliver/Getty Images
Anunţul în legătură cu anularea summitului a fost făcut de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Discuţiile vor continua în cadrul Eurogrupului.
Totodată, surse de la Cotroceni au precizat pentru Digi24 că preşedintele Klaus Iohannis, care se pregătea să ajungă la Bruxelles pentru această reuniune şi-a modificat programul pentru că întâlnirea a fost anulată.
Se discuta despre această posibilitate de câteva zile, pentru că Eurogrupul nu a ajuns la o concluzie privind Grecia.
Întâlnirea miniştrilor de Finanaţe din zona euro s-a încheiat ieri, fără consens, după nouă ore de discuţii tensionate.
În acest context, publicaţia britanică The Telegraph anunţă sumbru: "Mai sunt 24 de ore pentru a salva moneda euro din pragul colapsului". Jurnaliştii susţin că Guvernul german a început deja pregătirile pentru ieşirea Greciei din Zona Euro, după ce ministrul de Finanţe a dat un ultimatum Atenei: "Ori vine cu o ofertă mai bună, ori părăseşte temporar uniunea monetară".
Reuniunea de la Bruxelles a Eurogrupului a durat nouă ore, semn că discuţiile au fost extrem de intense.
Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului: „Este foarte dificil, dar continuăm negocierile. Doar atât vă pot spune!”.
Pierre Moscovici, comisarul european pentru Economie: „Sper că vom avea un rezultat mâine (n.r. azi). Întotdeauna e ziua de mâine.
- Sunteţi mai aproape de un compromis?
- Mereu există această speranţă”.
Deşi presa din Finlanda a scris că ministrul de Finanţe a fost somat de Parlament să negocieze o ieşire a Greciei din Zona Euro, oficialul părea optimist la finalul negocierilor.
REPORTAJ. Speranță și precauție în rândul grecilor
Grecia, provocarea mass-media. Sute de jurnaliști relatează de la Atena
Varoufakis acuză Germania că vrea să distrugă Grecia
Alexander Stubb, ministrul finlandez de Finanţe: „Vom continua discuţiile mâine (n.r. azi). Discuţiile progresează bine”.
Germania se pregăteşte de "Grexit"
Cea mai sumbră ipoteză vine de la ministrul german de Finanţe care a declarat pentru publicaţia "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" că ţara sa ia în calcul o ieşire temporară a Greciei din uniunea monetară.
Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finanţe: "Propunerile (n.r. Greciei) nu conţin reforme în domenii esenţiale pentru modernizarea ţării, susţinerea creşterii economice şi dezvoltarea sustenabilă pe termen lung"
Grecia are două variante, în viziunea oficialului german. Ori vine cu o ofertă mai bună, ori părăseşte Zona Euro pentru cel puţin cinci ani. În prima variantă, ministrul german sugerează că Atena ar trebui să îşi transfere bunuri în valoare de 50 de miliarde de euro într-un fond, prin care să îşi mai acopere din datorii. În a doua variantă, Grecia va beneficia de restructurarea datoriei şi se va bucura în continuare de sprijinul Uniunii Europene în calitatea sa de membru. Poziţia ministrului german de Finanţe este susţinută şi de cancelarul Angela Merkel, scrie presa britanică.
Însă niciuna dintre aceste două variante nu a fost discutată la întâlnirea Eurogrupului, mai spun jurnaliştii.
Într-o postare pe o reţea de socializare, liderul partidului Social Democrat din Germania, formaţiune ce a dominat Parlamentul german în ultimele decenii, pledează pentru păstrarea Greciei în uniunea monetară.
Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social Democrat: „Partidul Social Democrat are în continuare obiectivul de a păstra Grecia în Zona Euro, dacă pot fi întrunite condiţiile necesare. Acesta este, totodată, şi obiectivul guvernului nostru”.
Între timp, publicaţia germană Bild a aflat pe surse de la Atena şi Bruxelles că împrumutul de care ar avea nevoie Grecia este de 100 de miliarde de euro, nu 53 aşa cum anunţase premierul grec. Această nouă informaţie nu a fost comentată oficial până la acest moment.