„Suntem pregătiţi să trimitem un mic număr de consilieri militari americani, de până la 300, pentru a evalua cum putem antrena, consilia şi susţine avansarea forţelor irakiene de securitate. Trupele americane nu se vor întoarce în luptă în Irak. Vom fi pregătiţi să lansăm operaţiuni militare precise şi ghidate dacă şi în momentul în care hotărâm că situaţia de pe teren o va cere”, a spus preşedintele Statelor Unite, Barack Obama.
Declaraţiile preşedintelui american vin la scurt timp după ce guvernul irakian a făcut o cerere oficială Statelor Unite.
„Irakul a cerut oficial ajutorul Statelor Unite, potrivit acordului strategic dintre SUA şi Irak, pentru a efectua lovituri aeriene”, a spus ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari.
O eventuală implicare americană în Irak este contestată însă de fostul comandant al trupelor americane în Irak.
„Nu se poate ca Statele Unite să fie forţă aeriană pentru miliţiile şiite sau în cadrul unei lupte între şiiţi şi suniţi. Trebuie să fie o luptă a întregului Irak împotriva extremiştilor, care se întâmplă să fie arabii suniţi”, a spus David Petraeus, fost comandant al trupelor SUA în Irak.
Între timp, continuă luptele dintre rebelii din gruparea Statul Islamic al Irakului şi Levantului şi forţele guvernamentale. Conflictul este la 130 de kilometri nord de Bagdad. După ce au ocupat oraşul Mosul, islamiştii au avansat rapid în două provincii.
În paralel cu planurile militare de respingere a ofensivei islamiştilor radicali, vicepreşedintele american Joe Biden l-a sunat pe premierul irakian Nouri Maliki, pentru a-l convinge să formeze un guvern de unitate cu liderii suniţi şi cu cei ai minorităţii kurde.