Oficialul de la Washington a precizat că va exista comunicare între Statele Unite şi Federaţia Rusă, în pofida recentelor divergenţe, legate de războiul din Siria sau de cazul Edward Snowden.
Şeful diplomaţiei americane a recunoscut diferendele diplomatice avute cu partea rusă, dar a comparat situaţia cu sportul pe care el şi ministrul rus de externe l-au practicat în tinereţe.
„Serghei Lavrov şi cu mine suntem vechi jucători de hochei şi amândoi ştim că diplomaţia, la fel ca hocheiul, poate avea drept rezultat unele ciocniri ocazionale. Suntem sinceri, foarte sinceri cu privire la domeniile în care suntem de acord, dar şi în cele în care suntem în dezacord”, a spus John Kerry, secretarul de Stat al SUA.
Unul dintre subiectele cu care cele două puteri nu s-au pus de acord, în ultimii doi ani, a fost situaţia din Siria. În timp ce Statele Unite i-au cerut, în repetate rânduri, preşedintelui sirian să plece de la putere, Rusia l-a susţinut diplomatic pe Bashar al-Assad.
„În privinţa reglementării crizei, Siria este în capul listei pe agenda noastră. Scopul nostru este acelaşi. Trebuie să demarăm procesul politic, trebuie să ţinem conferinţa Geneva 2. Cea mai importantă misiune pentru Geneva 2 este de a onora promisiunile făcute de toţi liderii G8 când au cerut guvernului şi opoziţiei să lupte contra teroriştilor şi să-i alunge din Siria”, a declarat Serghei Lavrov.
Pe lângă problemele legate de Siria, Rusia rămâne sensibilă la amplasarea scutului antirachetă în Europa.