Informaţiile vin după ce preşedintele Barak Obama a înaintat Congresului o rezoluţie referitoare la autorizarea folosirii forţei militare în Siria. Sfidător la adresa occidentului, Bashar al Assad s-a declarat capabil să facă faţă tututor agresiunilor externe.
Secretarul american de stat a declarat că Washingtonul are dovezi cât se poate de solide împotriva regimului de la Damasc, care şi-a atacat propriul popor cu arme interzise. „Am aflat din mostrele care au fost furnizate Statelor Unite şi care provin de la primii salvatori din estul Damascului că probele de păr şi sânge au ieşit pozitiv la prezenţa gazului sarin”, a spus el.
Anunţul vine după ce preşedintele Statelor Unite a decis să consulte Congresul în privinţa intervenţiei în Siria, pentru a se asigura că are sprijinul politicienilor şi al poporului american.
Franţa se arată gata să sprijine Washintonul, după ce a fost propulsată în poziţia de principal aliat al Statelor Unite în dosarul sirian, prin retragerea Marii Britanii, Parlamentul englez a votat împotriva unei intervenţii armate. „Preşedintele Obama a decis să consulte Congresul Statelor Unite. Să nu credeţi că nu va fi o intervenţie, trebuie să aşteptăm sfârşitul acestei noi faze”, a spus ministrul francez de interne.
Poziţia Franţei a fost aspru criticată la Damasc.
De la Vatican, Papa Francisc a anunţat ziua internaţională a rugăciunilor pentru Siria şi a lansat un mesaj celor care doresc să atace statul arab: „Folosirea violenţei nu poate aduce niciodată pacea. Războiul atrage război, violenţa atrage violenţă”.
În acest timp, numărul victimelor revoltei de contestare a lui Bashar al Assad creşte de la o zi la alta. Potrivit unei organizaţii nonguvernamentale, peste 110.000 de persoane au fost ucise în Siria de la începutul revoltei faţă de regimul de la Damasc.