Statele Unite s-au declarat „preocupate” de componenţa guvernului interimar impus de talibani la Kabul, din care face parte inclusiv un personaj aflat pe lista FBI a acelor mai căutați teroriști, pentru care se oferă o recompensă de 10 milioane de dolari. Secretarul de stat american Antony Blinken va discuta miercuri, în Germania, cu partenerii din 20 de ţări puternic afectate de retragerea din Afganistan, după anunţul formării noului guvern afgan.
Şeful diplomaţiei americane a părăsit Qatarul, cel mai mare centru de tranzit al podului aerian din Afganistan, pentru a vizita la baza aeriană americană din Ramstein, în Germania, un alt centru prin care trec mii de evacuaţi, potrivit Departamentului de Stat.
Blinken se va întâlni la Ramstein cu ministrul de externe german Heiko Maas, cu care va conduce o reuniune virtuală a miniştrilor din 20 de ţări în legătură cu următoarele acţiuni în Afganistan, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Statele Unite vor încerca probabil, prin această întâlnire, să consolideze apelurile internaţionale lansate talibanilor pentru a-şi respecta angajamentul de a-i lăsa pe afgani liberi să plece dacă doresc acest lucru, notează AFP.
Ministrul taliban de Interne, căutat de FBI pentru terorism. Recompensă de 10 mil. dolari
Discuţiile ar putea ajuta, de asemenea, la coordonarea modului de a trata guvernul interimar prezentat marţi, care nu include nicio femeie şi nici membri non-talibani şi al cărui ministru de interne este căutat de Statele Unite pentru acuzaţii de terorism.
În funcția de ministru de Interne a fost numit Sarajuddin Haqqani, cunoscut serviciilor de informații americane drept emisarul taliban al grupării jihadiste Al Qaeda. După ce talibanii au preluat controlul capitalei afgane, Haqqani și-a făcut apariția în Kabul înarmat cu o armă de asalt M4 americană, alături de o echipă de protecție alcătuită din luptători îmbrăcați în echipament de luptă american și s-a prezentat drept noul șef al securității din Afganistan.
Haqqani se află pe lista celor mai căutate persoane de FBI. El este căutat în legătură cu atacul din 2008 de la un hotel din Kabul, în care au murit șase oameni, inclusiv un cetățean american. Haqqani este bănuit, de asemenea, că a luat parte la atacuri împotriva SUA și forțelor coaliției în Afganistan și ar fi fost implicat în plănuirea încercării de asasinare a fostului președinte afgan Hamis Karzai, în 2008.
Statele Unite s-au declarat „preocupate” de componenţa guvernului, dar îl vor judeca pe baza acţiunilor sale. Responsabilii americani subliniază că orice recunoaştere oficială a unui guvern taliban este încă departe.
Reveniţi la putere la 20 de ani după ce au fost alungaţi de o coaliţie condusă de Statele Unite, islamiştii sunt şi în atenţia comunităţii internaţionale. Ei s-au angajat de asemenea să respecte drepturile femeilor, nesocotite în timp ce s-au aflat prima dată la putere.
Editor : B.P.