Se numește Unitatea de Protecție a Poporului și este o grupare paramilitară kurdă care reușește să mențină controlul asupra mai multor teritorii din Nordul Siriei, de la granița cu Turcia.
Inclusiv orașul Kobani, pe care militanții Statului Islamic încearcă să îl cucerească de mai bine de o lună. Gruparea kurdă a beneficiat de ajutorul raidurilor aeriene americane în lupta cu Statul Islamic.
Iar acum, Statele Unite își doresc o colaborare mai strânsă cu organizația paramilitară. Un oficial al Departamentului de Stat, citat de Wall Street Journal, a declarat că o alianță cu Unitatea de Protecție împotriva Statului Islamic este în interesul Statelor Unite. Ba chiar a existat o întâlnire luna trecută între aripa politică a grupării paramilitare kurde și un diplomat american.
Însă americanii par să ignore revendicările și originile Unității de Protecție a Poporului. Este una dintre grupările din Siria care luptă atât împotriva Statului Islamic, cât și împotriva armatei loiale preșdintelui Bashar Al-Assad. Scopul final al grupării este înființarea unui stat kurd independent în nordul Siriei.
Unitatea de Protecție a Poporului este, de fapt, o filială siriană a Partidului Muncitoresc Kurd, care luptă pentru independența kurzilor din Turcia și pe care Statele Unite o considera în continuare organizație teroristă.
De altfel, liderul Partidului Muncitoresc Kurd, Abdullah Ocalan, a fost arestat în 1999 de CIA și rămâne în continuare în spatele gratiilor.
Însă militanții kurzi îi rămân extrem de loiali, inclusiv cei din Siria. Unitatea de Protecție a Poporului luptă sub sloganul "Nu există viață fără liderul nostru", cu referire directă la Abdullah Ocalan.
Iar în teritoriile din Siria pe care le controlează, militanții kurzi deja au început să impună propriile legi și instituții. Și, în vreme ce Statul Islamic luptă pentru înființarea unui califat musulman, kurzii luptă pentru înființarea unei utopii socialiste.
Peste graniță, în nordul Irakului, alți kurzi luptă pentru indpendență. Administrația Kurdistanului Irakian și armata sa semioficială, Peshmerga, reușesc să țină piept Statului Islamic cu ajutorul Turciei și al Statelor Unite.
Oficialii de la Washington au declarat că, oricât de bine ar lucra cu militanții kurzi de pe ambele părți ale graniței, nu vor permite dezintegrarea Irakului și Siriei pentru formarea unui Kurdistan independent.
Însă, în războiul cu jihadiștii Statului Islamic, kurzii au căpătat puteri pe care nu vor dori să le piardă. Nu trebuie uitat că, în viziunea lor, un Kurdistan complet cuprinde și teritorii din Turcia, iar revendicarea lor ar complica și mai mult situația din regiune.