SUA evacuează din Venezuela familiile personalului diplomatic
Data publicării:
Departamentul de Stat al SUA a ordonat joi familiilor diplomaților americani de la ambasada din Caracas să părăsească Venezuela, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Și angajații ambasadei americane din capitala venezueleană sunt autorizați să plece de la posturi, dacă doresc, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.
Potrivit ultimelor date comunicate joi de procuratură, trei oameni au murit în Venezuela în urma protestelor violente din prima zi a grevei generale declanșate miercuri, la apelul opoziției. Manifestanții se opun alegerilor de duminică pentru o nouă Adunare Constituantă, considerată un mijloc de consolidare a regimului președintelui Nicolas Maduro.
În ultimele patru luni, ciocnirile dintre protestatari și forțele de ordine s-au soldat cu moartea a 106 venezueleni.
Guvernul de la Caracas a interzis joi manifestațiile publice, înaintea alegerilor de duminică pentru Adunarea Constituantă.
În contextul tensiunilor în creștere, linia aeriană columbiană Avianca a anunțat joi că își suspendă toate cursele spre și din Venezuela, din motive de securitate. Măsura prevăzută inițial din 16 august a intrat deja în vigoare, a anunțat compania printr-un comunicat. Sunt suspendate și legăturile cu Peru.
Manifestațiile împotriva regimului președintelui venezuelean Nicolas Maduro și contramanifestațiile susținătorilor acestuia s-au soldat în ultimele patru luni cu peste 100 de morți. Opoziția protestează acum față de alegerea unei Adunări Constituante, pe care o consideră un mijloc de consolidare a puterii.
Pentru vineri, opoziția convocase o mare manifestație la Caracas, iar pentru duminică i-a îndemnat pe venezueleni să boicoteze alegerea constituantei.
Opoziția se teme că prin proiectul său de revizuire a Constituției, președintele Maduro vrea să găsească pârghii legislative pentru a rămâne la putere. Mii de venezueleni hotărâți să emigreze sau să-și umple cămările traversează frontiera în Columbia, preocupați că după votul de duminică criza din țara lor se va agrava.
Unul din liderii opoziției, Leopoldo Lopez, fondator al partidului Voința populară, a chemat armata să dezavueze proiectul Adunării constituante, militarii fiind principalii susținători ai președintelui Maduro. „Vă invit să nu fiți complici la dispariția Republicii, la o fraudă constituțională, la represiune”, a transmis într-un mesaj video difuzat pe Twitter Leopoldo Lopez, aflat din 8 iulie în arest la domiciliu după trei ani și cinci luni de detenție, relatează Agerpres.
La rândul său, procurorul general al Venezuelei, Luisa Ortega, principala reprezentantă a disidenței în interiorul taberei chaviste, a făcut apel la concetățenii săi să se mobilizeze împotriva adunării constituante, denunțând „persecuțiile și abuzurile” comise de putere.
În același timp, presiunea internațională asupra Caracasului a crescut în ultimele zile, Washingtonul amenințându-l pe președintele Maduro cu sancțiuni, în timp ce mai multe guverne din America Latină și Europa l-au îndemnat să renunțe la proiectul de adunare constituantă. Maduro, al cărui guvern controlează industria petrolieră și instituțiile publice, unde lucrează aproape 3 milioane de venezueleni, a somat opoziția să „respecte dreptul poporului de a vota în mod liber și fără violență”.