Rebelii sirieni ar lupta împotriva regimului Bashar Al-Assad şi cu arme româneşti. Potrivit jurnaliştilor RISE Project, care au participat la o anchetă internaţională, mii de tone de armament produse în statele Europei de Est, inclusiv la noi în ţară, au fost cumpărate de Statele Unite şi trimise în Siria, via Constanţa. Autorităţile române, alături de cele bulgare şi germane, neagă orice legătură cu transporturile de armament. La rândul lor, americanii susţin că toate achiziţiile şi transporturile vizate de ancheta jurnalistică respectă legislaţia internaţională privind comerţul cu arme.
Operațiunile investigate de jurnalişti fac parte din cel mai mare program de achiziții de armament din istoria Pentagonului. Vorbim de peste două miliarde de dolari, bani pe care americanii îi vor cheltui până în 2022, pentru a-i înarma pe rebelii sirieni. Iar România şi Bulgaria apar cu roluri extrem de importante în această strategie. Sunt sursă a transporturilor, dar şi ţări de tranzit.
Astfel, aproape 1.000 de tone de arme și muniție, inclusiv lansatoare de rachete antitanc, ar fi plecat, în decembrie 2015, din Constanța către porturile militare din Aqaba, Iordania și Agalar, Turcia. Alte 2.000 de tone de armament ar fi fost încărcate în martie 2016 din Constanța, dar şi din portul bulgăresc Burgas, cu destinaţia Aqaba. Din Turcia şi Iordania armele ar fi ajuns apoi la rebelii din Siria susţinuţi de Washington.
Tehnica militară de care se vorbeşte în anchetă priveşte tranzacţiile derulate de SOCOM, Divizia de Operațiuni Speciale a Pentagonului.
Astfel, aceasta ar fi început achiziţiile din decembrie 2014, când ar fi cheltuit 100 de milioane de dolari pe tehnică militară, destinată rebelilor sirieni. Pentru anul acesta, bugetul prevede alte 210 milioane de dolari.
În ceea ce priveşte armamentul propriu-zis, ultima livrare, de acum un an, ar fi însemnat în cifre 14 milioane de gloanţe, 36 de mii de rachete şi șase mii de arme, de toate tipurile: mortiere, AK-47, mitraliere, lansatoare de rachete antitanc.
Suspiciunile jurnaliştilor au plecat de la faptul că documentele de transport pentru tehnică militară nu au ca destinatar exact o ţară anume. În schimb, şi la expeditor şi la destinatar apare numele diviziei americane SOCOM. Potrivit RISE Project, această formulare le-ar permite americanilor să distribuie arme către orice armată sau grupare căreia Statele Unite îi oferă asistență, inclusiv rebelilor sirieni.