Studiu pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva HIV, oprit după doi ani din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare

Data actualizării: Data publicării:
Seringă încărcată cu ser dintr-o doză de vaccin.
Studiu pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva HIV, oprit după doi ani din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare.

O echipă de cercetători din Africa de Sud a pus capăt, după doi ani, unui studiu amplu care viza un vaccin experimental împotriva HIV, după ce au descoperit că acesta oferea o protecție redusă, potrivit The New York Times.

Deși aflat în fază avansată, studiul a fost încheiat după ce datele au arătat că vaccinurile oferă doar o protecție limitată împotriva virusului, au anunțat marți cercetătorii.

Vaccinul, realizat de Johnson&Johnson, este unul dintr-un lung șir care s-a dovedit că oferă puțină apărare împotriva HIV, unul dintre cei mai insolubili adversari ai medicinii.

Încă un studiu a fost oprit anul trecut, tot în Africa de Sud, după ce un alt vaccin experimental nu a reușit să ofere o protecție suficientă. Aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost infectate cu HIV în întreaga lume în 2020, iar 38 de milioane trăiesc cu infecția.

Oamenii de știință au fost dezamăgiți de acest nou eșec. „Ar trebui să fiu obișnuită până acum, dar nu te obișnuiești niciodată. Întotdeauna îți pui inima și sufletul în asta”, a spus dr. Glenda Gray, cercetătorul principal al studiului și președintele South African Medical Research. Dr. Gray lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva HIV de mai bine de 15 ani.

Moderna va testa un vaccin anti-HIV bazat pe tehnologia ARNm, cea care stă la baza serului care combate infecția cu SARS-CoV-2

Poate fi nevoie, însă, de abordări cu totul noi. Luna aceasta, Moderna a anunțat că va testa un vaccin anti HIV bazat pe tehnologia ARNm, folosită de companie pentru dezvoltarea vaccinului împotriva SARS-CoV-2.

Studiul încheiat acum, numit Imbokodo, a testat un vaccin experimental pe 2.600 de femei tinere, considerate cu risc crescut de infectare cu HIV. Femeile și fetele au reprezentat aproape două treimi din noile infectări cu HIV din această regiune, anul trecut.

Participanții la studiul Imbokodo, care a început în 2017, au primit două injecții inițiale și două rapeluri pe parcursul unui an. Cercetătorii au urmărit numărul de noi infecții în grupurile placebo și în cele vaccinate din luna a șaptea (o lună după a treia vaccinare) până în luna a 24-a.

Pe parcursul a doi ani, 63 din 1.109 de participanți care au primit placebo au fost infectați cu HIV, comparativ cu 51 din 1.079 de participanți care au primit vaccinul - dând vaccinului o rată de eficacitate de 25%.

Studiile anterioare, inclusiv unul efectuat în Thailanda, au indicat că tipul de anticorpi dezvoltați în urma acestui vaccin ar putea fi suficient pentru a oferi o bună protecție împotriva HIV pentru cel puțin o perioadă inițială de timp.

Un vaccin care a oferit doar 25% protecție, risca să ofere un „fals sentiment de securitate”

„În Africa de Sud, unde rata de infectare cu HIV este mai mare, înseamnă că este nevoie de ceva mult mai puternic”, a spus dr. Gray. „Tipul de răspunsuri imune care au fost induse nu au fost suficiente pentru a opri ratele mari de atac pe care le vedem în Africa”.

Un vaccin care a oferit doar 25% protecție, risca să ofere femeilor un „fals sentiment de securitate”, a spus dr. Gray.

Dar un studiu paralel care utilizează o iterație diferită a acestui vaccin va continua, au spus reprezentanți ai companiei Johnson&Johnson. Acesta este testat pe bărbați care întrețin sex cu bărbați și persoane transgender, în opt țări, inclusiv Polonia, Brazilia și Statele Unite.

Acest studiu, numit Mosaico, testează vaccinul împotriva diferitelor subtipuri de HIV în diferite populații, și ar putea duce la rezultate diferite de eficacitate.

Dr. Gray a spus că lecția din studiul eșuat constă în a afla de ce a funcționat pentru cei 25 la sută dintre oameni care au fost protejați și nu și pentru ceilalți, iar apoi în încercarea de a traduce acele indicii într-o rețetă pentru un viitor vaccin.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”