Deşi este cea mai mare ţară din lume, Rusia are un teritoriu imposibil de apărat şi care nu iartă. Inima Rusiei, care se întinde de la centura Volgăi până în suburbiile Moscovei, nu are nicio barieră naturală geografică. De aceea, în mod tradiţional, ţara şi-a ancorat teritoriul în bariere geografice importante, departe de inima sa, pentru a ţine la distanţă puterile străine.
Astfel, dominaţia Rusiei s-a întins spre est, peste tundrele îngheţate ale Siberiei, până la Oceanul Pacific. La sud-est, până la Munţii Tien Shen ai Asiei. În sud, până la Munţii Caucaz, care mărginesc Iranul şi Turcia. Şi, în cele din urmă, la vest, până la Munţii Carpaţi din centrul Europei.
Dar există o breşă importantă în această întindere geografică: câmpiile din nordul Europei, care fac legătura între Carpaţi şi Marea Baltică. Acestea au - în partea cea mai îngustă - o lăţime de 482 de kilometri, cunoscută drept fâşia din Polonia. Acest punct îngust se află la nord-vest de Varşovia şi ajunge până la Cracovia, în sud.
Rusia a suferit trei atacuri importante pe această axă: Napoleon, Wilhelm al II-lea şi Hitler. Rusia ar vrea să controleze teritoriul dintre Rusia şi fâşia poloneză şi să împingă totul cât mai la vest cu putinţă, ştiind că odată ce un duşman trece de acel punct îngust, are apoi drum deschis spre inima Rusiei.