Gruparea radicală „Statul Islamic în Irak şi Levant” ţine sub teroare Irakul de mai bine de o săptămână. Agresivi şi bine organizaţi, cei mai puternici terorişti ai momentului dau de înţeles că nu se vor limita doar la acest stat greu încercat din Orientul Mijlociu: ei vor să redeseneze harta întregii regiuni. Al Qaida i-a renegat şi îi consideră „prea radicali”, în timp ce liderul grupării este considerat drept un posibil nou Osama bin Laden.
Aşa cum îi spune şi numele, mişcarea jihadistă urmăreşte formarea unui califat în regiune, la graniţa dintre Siria şi Irak, şi are toate şansele să îşi ducă planul la bun sfârşit, având în vedere că în prezent controlează zone întinse din cele două ţări.
„Statul Islamic în Irak şi Levant” şi-a început existenţa ca o celulă irakiană a Al Qaida. În aprilie 2013, liderul islamiştilor, Abu Bakr al-Bagdadi, a cerut unirea cu celula siriană, pentru ca gruparea să îşi extindă influenţa. Al-Qaida a refuzat planul, moment în care al-Bagdadi a contestat deschis autoritatea reţelei şi a început să recruteze luptători.
Gruparea numără acum aproximativ 12.000 de combatanţi suniţi fără scrupule atunci când îşi propun cucerirea unui oraş. „Nu au religie, nu au umanitate, nu ştiu altceva decât să ucidă, să distrugă şi să încalce demnitatea şi prosperitatea”, spune un cleric irakian.
SIIL este totodată cel mai bogat grup terorist din lume, dispunând de fonduri care depăşesc 1,4 miliarde de dolari. Nu pare să beneficieze de susţinerea deschisă a vreunui stat, dar se pare că ar primi bani din partea unor donatori individuali, majoritatea din Golful Persic.
În Irak, gruparea luptă împotriva şiiţilor, majoritari, care deţin acum puterea la Bagdad. Musulmanii suniţi şi şiiţi sunt în conflict de secole, din cauza interpretării diferite a Coranului privind urmaşii profetului Mahomed.