Președintele Nigeriei, Bola Tinubu, a declarat stare de urgență pentru a combate creșterea prețurilor la alimente, precum și lipsa acestora, relatează BBC.
Pentru a furniza îngrășăminte și semințe fermierilor, unele inițiative prevăd utilizarea banilor economisiți prin eliminarea recentă a unei subvenții la combustibil.
Este prevăzută și o protecție sporită pentru fermieri, deoarece mulți și-au abandonat pământul în timpul lucrărilor, după ce au devenit ținta bandelor care îi răpesc pentru răscumpărare.
Gospodăriile mai sărace urmează să fie ajutate și cu 10 dolari pe lună, timp de șase luni.
„Îi asigur pe toți nigerienii că nimeni nu va rămâne în urmă în aceste intervenții strategice”, a spus președintele Tinubu, care a preluat mandatul în luna mai.
Un raport al ONU din ianuarie a estimat că 25 de milioane de nigerieni sunt expuși unui risc ridicat de insecuritate alimentară în acest an - ceea ce înseamnă că nu și-ar putea permite suficientă hrană în fiecare zi.
Preocupări cu privire la insecuritatea alimentară sunt de mult timp în Nigeria - cea mai populată țară din Africa.
Peste 350 de fermieri au fost răpiți sau uciși doar între iunie 2021 și iunie 2022. Multe dintre aceste atacuri au avut loc în nordul țării.
După adoptarea noilor măsuri de securitate, fermierii ar trebui să se întoarcă pe terenurile agricole „fără teamă de atacuri”, a spus consilierul guvernamental Dele Alake.
Nu s-au oferit alte detalii despre modul în care guvernul intenționează să lupte împotriva bandelor de crimă organizată.
Toate problemele esențiale legate de alimente și apă vor fi acum responsabilitatea Consiliului Național de Securitate, care este format din șefii structurilor de forță ale țării și condus de președinte.
Prima mișcare politică majoră a lui Tinubu după preluarea mandatului a fost eliminarea subvenției pentru combustibil, care era în vigoare de zeci de ani și menținea prețul produselor petroliere la un nivel scăzut.
Înlăturarea acestuia a dus la creșteri de până la 200% în unele părți ale țării, dar noul președinte a apărat decizia, spunând că este esențial să folosim acești bani mai eficient.
Creșterea prețului la combustibil a avut un efect secundar asupra economiei, deoarece mulți nigerieni depind de generatoare, pentru a beneficia de energie electrică.
Cu doar câteva zile în urmă, asociația brutarilor din Nigeria a avertizat că prețul pâinii va crește cu 15%.
Unele familii au spus reporterilor BBC că nu își vor mai permite să cumpere pâine.
„Pensia mea lunară nu poate acoperi costurile de cumpărare a pâinii în fiecare zi, așa că am trecut la o altă mâncare mai accesibilă”, a declarat Mallam Ado Yahaya, din statul Kano, în nordul statului.
Noul ajutor lunar va ajunge la 12 milioane de gospodării, printr-o schemă cunoscută sub numele de Programul National Safety Net - și este separată de o altă inițiativă lansată de guvernul anterior prin care primesc aproximativ 6 dolari pe lună.
„Se așteaptă ca programul să stimuleze activitățile economice și să îmbunătățească alimentația, sănătatea, educația și dezvoltarea capitalului uman din gospodăriile beneficiare”, a spus președintele Tinubu.
Editor : Liviu Cojan