În insulele Hawaii au început să se simtă primele efecte ale uraganului Lane. Acesta a mai pierdut din energie şi tocmai a fost declasat la categoria 3 din 5. Rămâne periculos, cu viteze ale vântului de peste 190 de kilometri pe oră. Marina americană a retras navele şi submarinele de la Pearl Harbour. Toate aeroporturile din Hawaii sunt operaţionale. Pe unul singur a căzut alimentarea cu energie electrică şi au intrat în funcţiune generatoarele de rezervă. Preşedintele Trump a declarat stare de dezastru, ceea ce deblochează ajutoarele federale pentru statul din Oceanul Pacific.
După o vară cu erupţii vulcanice, natura face din nou ravagii în Hawaii. Uraganul Lane a provocat inundaţii. Locuitorii speră ca furtuna, care are o traiectorie ce se curbează în zona arhipelagului, să nu se apropie prea mult. Autorităţile nu sunt la fel de optimiste.
„Suntem extrem de îngrijoraţi în privinţa producerii de inundaţii în interiorul insulei, alunecări de teren şi avarii la infrastructura de transport şi comunicaţii. Altă problemă este că nu se va termina în 24 de ore. Sistemul va fi în zonă pentru următoarele patru sau cinci zile”, spune Brock Long, director Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă.
„Va trece foarte aproape de insulele Hawaii şi ne aşteptăm să aibă un impact major. Nu este nevoie să lovească direct pentru a avea un impact major atunci când este vorba despre un uragan atât de puternic. Este prognozat un nivel de precipitaţii între 25 şi 50 de centrimetri, posibil şi peste 76, mai ales în zonele abrupte şi de munte. Acestea vor inunda drumurile, posibil vor distruge poduri, vor provoca evacuări şi se vor impune şi operaţiuni de salvare”, informează Steven Goldstein, meteorolog National Weather Service.
În statul american din Oceanul Pacific este declarată stare de urgenţă. Plajele s-au golit şi oamenii au pregătit sacii cu nisip, în aşteptarea unor valuri de 6-7 metri. Şcolile, birourile, restaurantele sunt închise şi toată lumea se pregăteşte.
Rafturile magazinelor şi rezervoarele benzinăriilor au fost golite.
Ultimul uragan major a lovit insulele în urmă cu 26 de ani şi a produs pagube de 3 miliarde de dolari. Şase oameni au murit atunci, peste o sută au fost răniţi şi 14.000 de case au fost distruse sau avariate, iar una dintre insule a rămas fără curent şi linie telefonică săptămâni întregi.