SRI: România, rută secundară pentru simpatizanţii ISIS

Data publicării:
teroristi isis

Franţa, Germania, Marea Britanie sunt doar câteva dintre ţările în care aşa-numiţii lupi singuratici, extremişti fideli ai organizaţiei Stat Islamic, au comis atacuri sângeroase. În România nu au fost indentificate astfel de persoane radicalizate, anunţă Serviciul Român de Informaţii. Specialiştii avertizează că recentele atacuri din Europa au fost rezultatul unor acţiuni de propagandă pe internet. Totul a început în luna mai printr-un apel la violenţă transmis de Abu Mohamad al Adnani, purtătorul de cuvânt a ISIS.

„Fenomenul actorilor singulari, alături de cele ale "foreign fighters" (n.r. luptători străini) şi "returnees" (n.r. luptători întorşi), rămâne o problemă majoră, în special ca urmare a campaniei propagandistice a Daesh (în mod special cea derulată în mediul virtual) şi a îndemnurilor repetate la jihad individual în Occident, care au amplificat riscul unor acţiuni de tipul "solo terrorism" , anunţă Serviciul Român de Informaţii. ”

sursa: SRI

În ultimele luni, experţii antitero au încercat să creeze un profil exact acestui tip de luptător fundamentalist. Atacatorii care acţionează singuri în Europa sunt şi dintre aceia care nu au reuşit să plece în Siria şi Irak pentru a se alătura organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Lasse Lindekild, pofesor al Unversitatea Arhus din Danemarca: „ Atunci când oamenii vor cu adevărat să plece în Siria şi să facă ceva, dar din diferite motive nu pot să o facă, nu au resursele, nu au conexiunile, nu au legăturile sociale care să facă asta posibil, atunci fac ceva în loc acasă.”

Totuşi, ultimele statistici oficiale arată că 31 de mii de străni au plecat în regiunile controlate de ISIS. 6000 sunt europeni. Serviciul Român de Informaţii susţine că România se află pe ruta secundară a acestor persoane în drumul lor spre Siria şi Irak.

„ România nu este o rută principală de tranzit pentru "foreign fighters"(n.r. luptători străini), ci se află pe unul dintre traseele secundare de deplasare a acestora spre Siria ori Irak, fiind identificate doar situaţii punctuale de luptători străini care au încercat să tranziteze ori au accesat teritoriul naţional. "

sursa: SRI

Comunitatea internaţională continuă lupta împotriva organizaţiei teroriste a momentului. Coaliţia condusă de Statele Unite a distrus 143 de tancuri, 328 de maşini de luptă, 6.500 de clădiri şi peste 7000 de poziţii de luptă, toate aparţinând ISIS. Primele bombardamente aeriene au început în august 2014, iar costurile campaniei militare se ridică până acum la peste opt miliarde de dolari.

John Kerry, secretarul de Stat al SUA: „Coaliţia noastră şi partenerii din teren au alungat ISIS din aproape jumătate din teritoriile pe care le controlau în Irak şi din 20% din teritoriile controlate în Siria. ”

Ash Carter, secretarul Apărării al SUA: „Facem noi planuri şi noi angajamente care ne vor ajuta să dăm o ultimă lovitură organizaţiei teroriste Stat Islamic. Împreună o să distrugem ideea unui stat islamic bazat pe ideologia barbară a ISIS.”

Gruparea teroristă Stat Islamic a prins putere în 2014, atunci când liderul ei, Abu Bakr al-Bagdadi, a proclamat un aşa-zis califat islamic în Siria şi Irak. Organizaţia joacă un rol activ în războiul civil din Siria, ţară în care deţine teritorii importante. Mii de oameni trăiesc acolo sub legea terorii promovată de ISIS.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele mai mari pensii din România, conform CNPP. Cum ajungi să primești lunar o avere...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”