Aproximativ 62,9% dintre persoanele intervievate vor ca parcul să rămână un spaţiu verde, în timp ce 23% sunt de acord cu construirea unei vechi cazarme otomane, cu un centru comercial şi un centru cultural, afirmă sondajul efectuat de institutul Metropoll și citat de Mediafax.
Mişcarea de contestare care afectează Turcia de peste două săptămâni s-a născut din lupta, reprimată violent de către poliţie, a unui grup de activişti ecologişti pentru protejarea a 600 de copaci din parc.
Mişcarea s-a extins în toată Turcia şi s-a transformat în una de contestare a autoritarismului Guvernului turc şi intenţiei sale de islamiza societatea.
Aproximativ 49,9% dintre persoanele intervievate apreciază că Guvernul devine mai autoritar, în timp ce 36% consideră că s-a democratizat şi 14,1% refuză să se exprime, potrivit anchetei realizate telefonic pe un eşantion de 2.818 persoane din întreaga Turcie, în perioada 3-12 iunie.
În plus, 54,4% dintre intervievaţi cred că Guvernul intervine tot mai mult în modul de viaţă al cetăţenilor săi,iar 40,4% refuză această idee, potrivit sondajului publicat de Today's Zaman.
Protestele din Turcia, care au intrat în cea de-a treia săptămână, au lăsat în urmă 5 morţi - 4 protestatari şi un poliţist. Mii de manifestanţi au fost reţinuţi.
„Ne-am fi dorit ca guvernul turc sa fi apelat la dialog. Ca orice alt guvern, are datoria să asculte toate opiniile şi să creeze atmosfera optimă pentru un dialog şi pentru detensionarea situaţiei”, a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.