Smogul sufocă nordul Indiei înainte de Festivalul luminilor. Aerul toxic a cuprins și estul Pakistanului

Data publicării:
poluare în India
India nu a reușit să reducă poluarea aerului. Sursa foto: Profimedia Images

Smogul dens și toxic a învăluit din nou nordul Indiei și estul Pakistanului cu doar câteva zile înainte de începerea Diwali, un festival hindus celebrat de obicei cu petarde și artificii, în ciuda interdicțiilor, care provoacă în fiecare an o scădere a calității aerului, conform CNN.

Indicele calității aerului din capitala indiană Delhi a fost de aproximativ 250 luni dimineață, după zile în care s-a aflat în zona „foarte nesănătoasă” de peste 200, potrivit IQAir, care urmărește calitatea aerului la nivel global.

În orașul pakistanez Lahore, la aproximativ 25 de kilometri de granița cu India, calitatea aerului a depășit luni 500, ajungând la nivelul „periculos” – de aproape 65 de ori recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru un aer sănătos – făcându-l cel mai poluat oraș din lume la momentul clasamentului, conform IQAir.

Calitatea aerului din regiune se va înrăutăți pe măsură ce sezonul smogului de iarnă se apropie, când o ceață galbenă acoperă de obicei cerul din cauza fermierilor care ard deșeurile agricole, a centralelor electrice pe cărbune, a traficului și a zilelor de iarnă fără vânt.

Diwali, festivalul hindus al luminilor, este programat să înceapă joi – o sărbătoare de cinci zile în timpul căreia oamenii se adună cu familiile, sărbătoresc și aprind petarde și artificii, în unele cazuri, sfidând interdicțiile locale, exacerbând și mai mult poluarea aerului.

Scene distopice cu oameni și clădiri învăluite de ceață apar în fiecare an în India, pe măsură ce sezonul smogului domină știrile, alarmând autoritățile pe măsură ce medicii avertizează despre riscul bolilor respiratorii și impactul asupra speranței de viață. S-a constatat că poluarea aerului din India este atât de rea, încât experții au avertizat că smogul ar putea lua ani de zile din viețile a sute de milioane de oameni.

Rezidenții și experții încearcă să înțeleagă de ani de zile de ce India nu a reușit să reducă poluarea aerului, în timp ce Delhi și statele sale vecine se gândesc la cine este cu adevărat de vină.

Delhi a interzis folosirea și vânzarea de petarde înainte de Diwali

Săptămâna trecută, Curtea Supremă a Indiei a condamnat guvernele statelor Punjab și Haryana pentru că nu au reprimat arderea ilegală a miriștilor, practica prin care fermierii dau foc după strângerea recoltei pentru a curăța câmpurile. Oficialii locali susțin că au redus semnificativ acest obicei în ultimii ani.

Guvernul indian și-a lansat, de asemenea, programul național pentru aer curat în 2019, introducând strategii în 24 de state și teritorii pentru a reduce concentrația de particule în suspensie, un termen pentru poluanții atmosferici, cu 40% până în 2026. Măsurile includ renunțarea la energia pe bază de cărbune, înființarea sistemelor de monitorizare a aerului și interzicerea arderii biomasei.

Oficialii au început, de asemenea, să stropească cu apă pe drumuri și chiar să inducă precipitații artificiale pentru a combate poluarea aerului în capitala Indiei, deși experții spun că acestea sunt soluții de îngrijire care nu reușesc să abordeze problemele de bază.

NEW DELHI, INDIA
Smogul a curpins New Delhi. Sursa foto: Profimedia Images

Unele orașe indiene au înregistrat îmbunătățiri în calitatea aerului, potrivit datelor guvernamentale, dar progresul a fost lent.

Între 2018 și 2022, concentrația medie de PM2,5 din New Delhi (o măsură a poluanților din aer) pentru luna noiembrie, când începe de obicei sezonul de poluare, a rămas mai mult sau mai puțin aceeași, potrivit IQAir.

„Nu există niciun partid care să fi lăsat capul în jos și să spună: „Îmbolnăvim întreaga țară, hai să o reparăm”, a declarat anul trecut Jyoti Pande Lavakare, fondatorul organizației non-profit Care for Air pentru CNN.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire-cheie în cazul tezaurului dacic furat. Ce au găsit anchetatorii olandezi în mlaștina de lângă...
Digi FM
Val de reacții după ce Alina Sorescu a anunțat că a divorțat de Alexandru Ciucu după trei ani de lupte prin...
Pro FM
Alina Sorescu a divorțat oficial, la 3 ani de la despărțire: "În cei 12 ani de căsnicie am trăit în umilință...
Film Now
Catherine Zeta-Jones, după ce a postat o poză nud: "În pană de idei pentru cadoul lui Michael. Asta e...
Adevarul
Stanciu, cu două pase de gol, și Niță au dat lovitura la arabi: l-au bătut pe Benzema
Newsweek
Directorul muzeului care a trimis tezaurul dacic în Olanda: Pensie - 4.500 lei, salariu - 9.000 lei
Digi FM
Leonard Doroftei și-a însurat fiul care-l va face bunic. Soacra mare, superbă în cele două ținute alese
Digi World
Cum să ții mahmureala departe. Băuturile de care să te ferești în timpul unei petreceri și cinci trucuri...
Digi Animal World
Reacția unui câine când stăpâna lui încearcă să-i taie unghiile: „Atât de multă dramă n-am mai văzut”
Film Now
Idolul adolescenților din anii '90 are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat nici apropiații de...
UTV
Nadd Hu neaga relatia cu Mario Fresh. Cine este defapt noul ei iubit: „Trebuie sa va fac o marturisire”