Brevetul înregistrat de Boeing poate fi un prim pas spre realizarea unei noi forme de protecție pentru vehiculele militare, dar și pentru clădiri și alte obiective. Gigantul aeronatic american vrea să producă un scut electromagnetic.
Sună complicat, dar principiul de funcționare este unul relativ simplu. Scutul este format din senzori, un sistem laser și generatoare de electricitate și microunde. Atunci când sunt activate, aceste componente produc un câmp de plasmă în calea undei de șoc a unei explozii. În același timp, este generat un câmp electromagnetic care ține plasma la un loc.
Spre deosebire de scuturile de forță din filmele SF, cel produs de Boeing nu poate face față unui atac direct. Nu oprește o rachetă sau o grenadă, ci doar suflul exploziei.
Însă poate fi combinat cu tehnologii deja existente, precum interceptoarele Trophy produse de israelienii de la Rafael pentru protejarea tancurilor.
Sistemul produs de cei de la Rafael detonează în aer rachetele inamice, însă nu protejează tancul de suflul exploziei. Tocmai de aceea câmpul de energie la care se gândesc de cei de la Boeing ar putea fi util.
Compania americană nu a anunțat la ce stadiu a ajuns dezvoltarea scutului electromagnetic și nu există nici o estimare privind costurile sale de dezvoltare.