Un bărbat din statul american Oregon s-a decis să returneze la bibliotecă o copie a romanului distopic „1984” la 65 de ani după ce a împrumutat-o inițial, în anul 1958, relatează BBC.
Într-un bilet pus printre paginile cărții, bărbatul de 86 de ani, care se semnează „WP” spune că romanul trebuie să se întoarcă la Biblioteca din comitatul Multnomah din orașul Portland pentru că el „încă este relevant în zilele noastre”.
„După ce am recitit romanul, mi-am dat seamă că, acum mai multe ca niciodată, această carte trebuie să fie pusă înapoi în circulație”, a scris bărbatul în biletul pe care l-a atașat cărții.
„Am vrut să-l returnez în 1958, când eram pe cale să termin facultatea la Universitatea de Stat din Portland, dar cumva n-am mai apucat să o mai fac.
Îmi cer scuze de întârziere. La 86 de ani am vrut să îmi eliberez conștiința”, mai spune el.
El adaugă că „părți semnificative sunt la fel de relevante astăzi precum erau și acum 65 de ani. Trebuie doar să adaugi cuvintele internet și rețele sociale și citești despre 2023”, a mai adăugat el.
Reprezentanții bibliotecii au precizat că nu îl vor amenda pe cel în cauză - „Puteți să vă considerați cu conștiința curată”, au transmis ei.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„1984”, despre totalitarism și adevăr
Romanul „1984” a fost publicat în 1949, iar acțiunea se desfășoară într-o lume în care gândirea critică este suprimată de un regim totalitar. Romanul explorează, în principal, teme legate de traiul într-un regim totalitar și de adevăr.
Vânzările cărții au crescut puternic mai ales în 2017, la puțin timp după ce un consilier al lui Donald Trump a spus că administrația de la Casa Albă oferă „un adevăr alternativ” în ce privește disputa legată de numărul de oameni care participaseră la învestirea președintelui.
Editor : Adrian Dumitru