Oficialii spun că trebuie acţionat la nivel european pentru a afla cum a fost posibilă etichetarea falsă a produselor. Ministrul irlandez al Agriculturii a precizat că statele implicate trebuie să ia măsuri, iar cei vinovaţi să fie urmăriţi penal.
„Este frustrant să vezi că aproape zilnic sau săptămânal apar noi cazuri, noi companii sunt implicate, companii mari, cu nume mari, în care consumatorii au încredere. Suntem cu toţii nerăbdători să desluşim problema şi să mergem mai departe, să punem în practică mecanisme noi şi măsuri prin care să ne asigurăm că situaţia nu se va mai repeta”, a spus Simon Coveney, ministrul irlandez al Agriculturii.
Comisarul european pentru Sănătate, Tonio Borg, consideră că statele membre trebuie să-şi înăsprească pedepsele.
„Sper ca experienţa actualului scandal să convingă statele membre, dacă nu a făcut-o deja, să impună pedepse mai dure şi să le aplice, în unele cazuri mergând până la suspendarea licenţelor. Până acum nu este o problemă de siguranţă alimentară, este o chestiune de fraudă legată de etichetare din motive pur economice, deoarece carnea de cal este mai ieftină decât vita”, a declarat Borg.
Scandalul cărnii de cal etichetate drept carne de vită a izbucnit la jumătatea lunii ianuarie în Irlanda şi Marea Britanie şi s-a extins în alte 15 state. Uniunea Europeană a decis ca toate alimentele care ar trebui să conţină carne de vită să fie supuse unor teste ADN în toate cele 27 de state membre. Analizele vor fi decontate în proporţie de 75 la sută de Comisia Europeană.