Guvernul de la Chișinău a calificat această acţiune unilaterală drept o provocare premeditată, menită să tensioneze situaţia şi să submineze procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
„Acest incident se înscrie în şirul presiunilor aplicate în ultima perioadă asupra instituţiilor moldoveneşti, inclusiv a şcolilor cu predare în grafie latină situate în regiunea transnistreană. Totodată, reţinerea pacificatorilor în Zona de Securitate reprezintă o acţiune fără precedent şi o sfidare directă la adresa operaţiunii de pacificare", se spune în declaraţia Executivului.
Autorităţile de la Chişinău spun că au sesizat partenerii internaţionali în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, iar incidentele înregistrate miercuri vor fi abordate în mod prioritar în cadrul dialogului cu reprezentanţii de la Tiraspol, inclusiv în cadrul Comisiei Unificate de Control.
Tot miercuri, directorul Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol a fost reţinut de miliţia transnistreană, împreună cu şoferul şi contabilul instituţiei. Toţi trei se întorceau din Căuşeni şi au fost opriţi în localitatea Parcani, fiind învinuiţi de contrabandă. Ulterior, ei au fost eliberaţi, dar banii și telefoanele le-au fost confiscate.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, se va întâlni vineri cu şeful departamentului de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski. Întrevederea va avea loc în incinta oficiului din Tiraspol al Misiunii OSCE din Moldova.