În ciuda acestei decizii, cele două tabere nu au ajuns la un acord pentru deblocarea situaţiei. Preşedintele Barack Obama a transmis, din nou, că nu face niciun compromis şi a avertizat asupra consecinţelor unui dezacord privind nivelul datoriei SUA.
Mare parte a celor 350.000 de civili care lucrează pentru Departamentul Apărării şi care reprezintă aproape jumătate din numărul nugetarilor trimişi în şomaj tehnic se vor întoarce la muncă începând din zilele următoare. Secretarul Apărării, Chuck Hagel, a spus că legea prin care s-a asigurat finanţarea armatei americane oferă baza legală să aducă înapoi la muncă şi aproape 90 la sută din personalul civil.
Şi cei rămaşi acasă în şomaj tehnic au primit o veste bună: aceeea că, odată trecut blocajul, îşi vor primi salariile retroactiv. Acordul republicanilor şi democraţilor pe această temă este însă singurul. Cele două refuză să facă un compromis. Republicanii refuză să voteze o lege a bugetului sau să voteze pentru ridicarea nivelului de îndatorare al Americii, dacă preşedintele nu face concesii privind legea reformei în sănătate, cunoscută sub numele Obamacare.
Dar şi preşedintele Barack Obama arată aceeaşi intransigenţă. În discursul său săptămânal, liderul de la Casa Albă a spus că guvernul nu poate fi ostaticul republicanilor, iar aceştia să negocieze o lege deja adoptată.
„De aceea nu voi plăti o recompensă în schimbul reluării activităţilor guvernamentale. Şi în mod sigur, nu voi plăti o recompensă în schimbul creşterii plafonului de îndatorare. Oricât de nesăbuită ar fi blocarea activităţii guvernamentale, un blocaj economic care ar apărea în urma incapacităţii de plată, a faptului că America nu îşi va putea plăti facturile, ar fi în mod dramatic mai rău”, a declarat liderul de la Casa Albă.
Liderul american crede însă că nu se va ajunge în această situaţie.
Pe 17 octombrie, congresmenii ar trebui să voteze majorarea plafonului datoriei federale, în valoare de 16.700 de miliarde de dolari.