În apartamentul său din Moscova, Tatiana învaţă să facă singură mozzarella. În faţa penuriei, clasa de mijloc a căutat să-şi satisfacă poftele în alt mod - în casele ruseşti a luat avânt fabricarea artizanală a brânzei.
Tatyana Korshunova: „Am început să fac singură brânză fiindca nu mai avem varietăţile cu care ne-am obişnuit în magazine. De asemenea, eram curioasă să încerc. E ceva nou pentru mine”.
Tatiana spune că de la instaurarea embargoului, mai toate colegele de la muncă au început să facă brânză acasă. Pe acest val, cresc însă multe afaceri.
Valeria, fost consultant bancar, a pus pe roate un magazin online care vinde kituri de făcut brânză. Pentru 35 de euro, site-ul său Cheese Box oferă toate cele necesare.
Valeria Opanasyuk: „Până acum avem patru tipuri de kituri de fabricare a brânzei. Dar vom extinde linia de produse în curând și vom introduce reţete complexe de brânză, cum ar fi Camembert și feta."
Toate bune şi frumoase doar că ruşii chiar nu se pricep la brânză. În era sovietică, fabricile scoteau câteva tipuri de brânză fadă, iar apetitul ruşilor s-a deschis abia când au venit brânzeturile de import. Cu un an înaintea embargoului, în 2013, ruşii au cumpărat 500.000 de tone de brânză din Europa.
Cu uşa către vest închisă, guvernul rus a încercat să crească producţia internă. Rezultatele sunt mixte- producţia a crescut cu 25% în acest an dar calitatea ei lasă de dorit. Protecţia consumatorilor a descoperit că 80% din brânzeturile locale conţin de fapt grăsimi vegetale.
Aşa au apărut şcolile care îi învaţă pe oameni să facă brânză acasă pentru a nu mai cumpăra din comerţ.
Olga Lazareva a fost director de bancă, iar acum organizează workshopuri de fabricarea brânzeturilor în Moscova. Studenţiil ei sunt ingineri, profesori universitari şi IT-işti care încearcă să ocolească embargoul. La şcoala ei oamenii învaţă să facă 20 de specialităţi europene de brânză iar numărul curioşilor creşte rapid.