Ruşii continuă bombardamentele în Siria. Situația, discutată la Paris de F. Hollande, V. Putin și A. Merkel

Data publicării:
putin merkel hollande GettyImages-450176426
Foto: GettyImages

Schimbarea priorităţilor e, oarecum, firească: toată aşezarea strategică de pe tabla de şah a Orientului Mijlociu s-a schimbat dramatic de când Rusia a intervenit militar în Siria. Un câmp de luptă care era, deja, extrem de complicat. Pentru americani şi aliaţii lor, inclusiv aşa-numita opoziţie siriană moderată, atacurile aeriene ale ruşilor sunt o mutare deloc binevenită.

În schimb, pentru regimul lui Assad şi pentru aliaţii săi iranieni, intervenţia Rusiei e un colac de salvare. Damascul speră că, astfel, va redobândi teritoriile pierdute anul acesta şi va zdrobi rebelii. Care sunt consecinţele? Greu de spus! De la Washington, ajutorul oferit de Vladimir Putin lui Bashar al-Assad e văzut drept o greşeală catastrofală. Oricum am privi lucrurile, cert e că, prin mutarea sa, Vladimir Putin a forţat Statele Unite să arate că pot ţine pasul cu ritmul pe care el l-a impus.

Reacţiile oficiale arată, o dată în plus, că situaţia devine tot mai tensionană la nivel internaţional din cauza intervenţiei ruse în Siria. Turcia şi partenerii săi din coaliția condusă de americani cer Moscovei să înceteze loviturile aeriene îndreptate împotriva opoziţiei siriene.

Jurnaliştii americani susţin că mai mulţi comandanţi militari lucrează la o strategie prin care să poată acorda asistenţă opoziţiei siriene, dacă aviaţia rusă continuă raidurile asupra poziţiilor acestora. Potrivit presei, strategii militari americani n-ar exclude din acest scenariu chiar şi o intervenţie militară în sprijinul opoziţiei siriene, pe care de altfel o ajută financiar şi militar de mai bine de trei ani.

Informaţia nu a fost confirmată oficial de la Washington, însă Statele Unite şi-au exprimat, în repetate rânduri, îngrijorarea legată de acţiunile Rusiei în Siria şi scopul raidurilor aeriene. Şi chiar au acuzat Moscova că atacă poziţii ale opoziţiei siriene, nu pe cele ale jihadiştilor grupării Stat Islamic. De altfel, Turcia și partenerii săi din coaliţia internaţională condusă de SUA au cerut Rusiei să înceteze atacurile asupra opoziției siriene și să se concentreze pe lupta împotriva islamiștilor militanți. Toate aceste acuzaţii sunt respinse vehement de la Moscova.

Dacă arată ca un terorist, dacă merge ca un terorist, dacă se comportă ca un terorist, dacă luptă ca un terorist, este terorist, corect? Vă reamintesc că am spus întotdeauna că vom lupta împotriva grupării Stat Islamic şi a altor grupuri teroriste. Acelaşi lucru îl fac şi americanii, reprezentanţii coaliţiei internaţionale, care au spus mereu că luptă împotriva Stat Islamic, frontului Al Nusra şi a altor grupuri teroriste”, a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Poziţia Rusiei găseşte un aliat şi în Occident. Berlinul, prin vocea Angelei Merkel, care susţine că o rezolvare a crizei siriene nu se poate face fără Moscova.

„Doar atunci când problemele care îi determină pe aceşti oameni să îşi părăsească ţările vor fi rezolvate, atunci când nu vor mai fi nevoiţi să se teamă de război şi violenţă zilnic, vor avea încredere că pot trăi acolo în siguranţă. Acest lucru este valabil în special pentru Siria, unde ştim cu toţii de ani de zile că nu poate exista decât o soluţie cu Rusia şi nu fără Rusia”, a spus Angela Merkel.

În ciuda tuturor contestărilor, Rusia continuă nestingherită campania aeriană în Siria. Noaptea trecută, avioanele militare au lovit ţinte ale jihadiştilor Stat Islamic din provinciile Alep şi Idlib controlate în mare parte de terorişti. Bombardamentele au vizat în special oraşul sirian Rakka, capitala autoproclamată a grupării teroriste.

„Operaţiunea aeriană a aviaţiei militare ruse va continua până când armata siriană, care cooperează cu cea irakiană, va prelua controlul asupra părţii de nord a ţării (n.r. aflat acum sub controlul grupării Stat Islamic)”, a spus Alexei Andreevici Kuzneţov, directorul Centrului de prognoză şi soluţionare politică a conflictelor.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a anunţat că 12 militanți jihadiști au fost uciși în urma acestor raiduri ale aviației ruse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...