Scenariul prezentat în presa rusă vorbeşte despre faptul că Moscova ar fi propus preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko să declare încetarea unilaterală a focului în estul ţării. În schimb, Rusia se angaja să nu recunoască autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk. Planul înaintat de ruşi nu a fost pe placul Kievului, iar acum oficiali apropiaţi de Kremlin, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, spun că Rusia nu vede altă soluţie decât aceea de a trimite forţe de menţinere a păcii pentru a-i apăra pe etnicii ruşi.
La rândul lor, separatiştii din estul Ucrainei spun că orașul Slaviansk va fi distrus dacă Rusia nu va obține un armistițiu din partea forțelor ucrainene sau nu va interveni militar.
„Aceasta se va întâmpla într-o săptămână, maxim două. Orașul Slaviansk va fi distrus, cu toată populația sa”, a declarat Igor Strelkov, ministrul Apărării din autoproclamata „Republică Populară Donețk".
Aceeaşi disperare o regăsim şi în Lugansk, un alt oraş măcinat de lupte între armata ucraineană şi militanţii proruşi.
Rusia şi NATO, manevre militare în Marea Neagră
Între-timp, la câteva sute de kilometri distanţă de aceste ostilităţi, NATO şi Rusia îşi încordează muşchii în Marea Neagră.
La manevrele Alianţei Nord-Atlantice participă nave din Statele Unite, Italia, Turcia, Marea Britanie, dar şi din România şi Bulgaria. Primele antrenamente de luptă au loc în largul portului Burgas, după care vor continua în apele teritoriale ale României.
La mai puţin de 300 de mile marine se antrenează şi flota rusă staţionată în oraşul-port Sevastopol. Oficialii ruşi spun că manevrele militare întreprinse de Moscova în această perioadă nu au legătură cu cele ale NATO, fiind programate în urmă cu mai mult timp.