Ultima oară, armatele Rusiei și Turciei s-au confruntat acum un secol, în timpul Primului Război Mondial. Istoric vorbind, cele două țări trec, sau cel puțin treceau până azi, printr-o perioadă de cooperare neobișnuit de bună, după 400 de ani de războaie în care Imperiul Otoman și Rusia Țaristă s-au confruntat de 11 ori.
Rusia și Turcia s-au confruntat în Caucaz, în Crimeea și, mai ales în Peninsula Balcanică, pe teritoriul principatelor române.
Dimitre Cantemir a fost aliatul lui Petru cel Mare, la curtea căruia s-a și retras după ce rușii au pierdut bătălia de pe Prut. Tendințele expansioniste ale Rusiei în această parte a lumii au fost trasate chiar de Petru cel Mare și viza ieșirea la Marea Mediterană, obturată de strâmtorile controlate de otomani.
Controlul Mării Neagră dădea Rusiei doar o anvergură regională. În plus, Petru cel Mare și urmașii lui mai visau și la un imperiu panortodox. Și, spun cei de la Historia, capitala noului imperiu, sau cel puțin centrul său religios, trebuia să fie fostul Constantinopol, Istanbulul transformat de turci în capitală a imperiului lor.
După cel de-al Doilea Război Mondial, Turcia nu mai avea puterea Imperiului Otoman, dar a devenit membru NATO în primul rând pentru că oferea americanilor o poziție strategică, în coasta URSS.
De altfel, amplasarea rachetelor nucleare Jupiter în Turcia, a determinat URSS să ducă la rândul său rachete nucleare în Cuba, iar în 1962 cele două puteri nucleare au fost mai aproape decât oricând de război.
Dezamorsarea a venit inclusiv datorită promisiunii americanilor de a-și retrage rachetele din Turcia. Ceea ce s-a și întâmplat în anul următor.
Anii au trecut și, în ultimul deceniu, relațiile comerciale dintre Turcia și Rusia au luat avânt. Schimburile comerciale dintre cele două state au ajuns la 32,7 miliarde de dolari în 2014.
Turcia a devenit al optulea partener economic al Rusiei, în timp ce Rusia este pentru Turcia cel de-al doilea partener economic, după Uniunea Europeană. Jumătate din gazele naturale de care are nevoie Turcia sunt cumpărate din Rusia și, la începutul anului, Putin anunța că vrea să construiască un gazoduct care urma să traverseze Marea Neagră. Conducta ar fi ajuns în Turcia și de aici gazele ar fi fost distribuite în toată Europa.
Turcia nu a văzut cu ochii buni anexarea Crimeei, în care trăiește o importantă comunitate de tătari, populație față de care Ankara consideră că are o datorie morală.
Chiar cu câteva zile înainte să înceapă bombardamentele rusești din Siria, președintele turc Recep Tayyip Erdogan se afla la Moscova pentru a inaugura cea mai mare moschee din Europa. Lângă el se afla Vladimir Putin și nimic nu anunța declarațiile tăioase de astăzi.