Rusia şi Turcia au interese economice comune

Data publicării:
putin-1

Odinioară duşmani de moarte, Rusia şi Turcia au avut în ultimul deceniu relații comerciale extrem de profitabile. Iar la finalul anului trecut a fost marcat un nou punct important, odată cu renunţarea Moscovei la gazoductul South Stream. Atunci, Vladimir Putin a anunţat că Rusia vrea să livreze doar prin Turcia gazul natural destinat ţărilor europene.

Vor exista mai multe reduceri ale preţului gazului livrat Turciei. De la 1 ianuarie, reducerea va fi de 6%, cifră care poate creşte. Depinde ce fel de cooperare vom avea cu partenerii noştri,” declara Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Conducta are o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an şi va transporta gazul rusesc prin Marea Neagră, până pe ţărmul Turciei. De aici, ea va avea ramificaţii spre consumatorii europeni interesaţi de gazul Moscovei.

Sunt foarte sigur că Turcia nu va putea să preia tot acest gaz care era prevăzut să treacă prin South Stream. Nu văd ce ar putea face Turcia cu atâta gaz”, spune Christian Egenhofer, expert Centrul European pentru Studii Politice.

Vladimir Putin s-a orientat către o apropiere de Turcia după ce ţara sa a fost izolată de Occident, din cauza crizei din Ucraina. Iar gazele naturale nu reprezintă singurul domeniu în care cele două ţări au relaţii strânse. Un altul este cel al energiei nucleare - în 2013, Turcia a oferit unei companii ruse de stat un contract de 20 de miliarde de dolari, pentru construirea primelor patru reactoare nucleare de pe teritoriul său. În plus, în mandatul lui Putin, firmele de costrucţii din Turcia au câştigat contracte importante în Rusia, de la mall-uri până la construcţii ridicate pentru Olimpiada de Iarnă de la Soci.

În total, investiţiile Ankarei în Rusia se ridicau, acum doi ani, la peste 740 de miliarde de dolari, iar cele ale Kremlinului în Turcia la peste un miliard şi jumătate de dolari. Turcia este al optulea partener economic al Rusiei, în timp ce Moscova este pentru Turcia al doilea partener, după Uniunea Europeană. Balanţa importuri - exporturi este, însă, defavorabilă Ankarei. Rusia exportă anual în Turcia bunuri de până la 25 de miliarde de dolari, însă Kremlinul a importat de la turci bunuri de până la şase miliarde.

Un alt semn al prieteniei dintre cele două ţări este şi inaugurarea la Moscova a uneia dintre cele mai mari moschei din Europa. A fost construită de o firmă turcă, are o suprafaţă de 18.000 de metri pătraţi şi a costat 170 de milioane de dolari. Poate primi în acelaşi timp zece mii de credincioşi, iar la inaugurare au participat preşedinţii celor duă ţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri