Proiectul de rezoluţie a intrat deja în dezbaterea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, iar un vot ar putea fi posibil chiar în această seară. Potrivit proiectului, Consiliul de Securitate poate decide sancţiuni la adresa regimului Bashar al Assad, dacă acesta nu respectă planul de desfiinţare a arsenalului chimic.
Textul nu face referire însă la recurgerea automată la forţă, pentru asta fiind necesară o a doua rezoluţie ONU, ceea ce lasă Rusiei posibilitatea de a-şi folosi dreptul de veto. Proiectul este agreat şi de celelalte trei state membre permanente ale Consiliului de Securitate, China, Franţa şi Marea Britanie.
„Am ajuns la un acord şi facem ultimele ajustări asupra textului”, a precizat John Kerry, secretar de Stat al SUA.
Acordul vine dupã săptămâni de negocieri intense. „Sperăm că, odată cu această rezoluţie, organizaţia pentru interzicerea armelor chimice şi Naţiunile Unite vor deschide calea îndepărtării şi distrugerii armelor chimice din Siria”, a mai spus Kerry.
Potrivit proiectului de rezoluţie, Consiliul de Securitate poate decide sancţiuni la adresa regimului Bashar al Assad, dacă acesta nu respectă planul de desfiinţare a arsenalului chimic. Textul nu face referire însă la recurgerea automată la forţă, pentru asta fiind necesară o a doua rezoluţie ONU, ceea ce lasă Rusiei posibilitatea de a-şi folosi dreptul de veto.
„Numeroase ţări, inclusiv Franţa, îşi doreau o rezoluţie a Consiliului de Securitate care să asigure implementarea unui mecanism credibil şi verificabil, pentru distrugerea cât mai rapid posibil a armelor chimice (ale Siriei -n.red)”, a spus Laurent Fabius, ministrul de Externe al Franţei.
Este pentru prima oară de la începutul conflictului din Siria, acum doi ani ani şi jumătate, când membrii Consiliul de Securitate reuşesc să se pună de acord asupra unui text de rezoluţie referitor la această ţară. Toate tentativele precedente au fost blocate de Rusia şi China, ţări care susţin regimul de la Damasc.