FOTO: kremlin.ru
Ca măsură de răspuns, președintele Vladimir Putin a anunțat o intensificare a a loviturilor aeriene în Siria, unde avioanele de vânătoare și bombardierele rusești operează din 30 septembrie.
„Putem afirma că este vorba de un atentat”, a anunțat șeful serviciilor secrete ruse, FSB, Aleksandr Bortnikov, în fața președintelui rus, în timpul unei întâlniri de securitate care a avut loc în noaptea de luni spre marți la Kremlin. Președinția rusă nu a precizat despre cei au discutat oficialii convocați la reuniune.
„ A fost declanșat în timpul zborului un mecanism exploziv artizanal, de o putere echivalentă cu 1 kg de TNT”, a precizat șeful FSB. „Ca urmare, avionul s-a dezintegrat în aer, ceea ce explică de ce am găsit bucăți de fuselaj pe o rază atât de mare”, a mai spus Aleksandr Bortnikov.
Ramura egipteană a grupării jihadiste Stat Islamic a revendicat atentatul din deșertul Sinai, care s-a soldat cu moartea a 224 de pasageri și membri ai echipajului, aproape toți de naționalitate rusă.
Până acum, ipoteza unei bombe la bordul avionului fusese menționată de Washington și Londra, dar Moscova a fost reticentă în a o împărtăși. Cu toate acestea, Moscova și-a suspendat zborurile către Egipt.
Vladimir Putin a spus că prăbușirea avionului îi va marca pentru totdeauna pe ruși și a promis să-i găsească și să-i pedepsească pe criminali, dar s-a ferit să pronunțe numele Statului Islamic.
Anunțul Kremlinului intervine la patru zile de la atentatele de la Paris, soldate cu 129 de morți și peste 350 de răniți și revendicate de Statul Islamic.
Vladimir Putin a participat luni, în Turcia, la summitul G-20 și a cerut liderilor să-și unească eforturile în lupta împotriva acestui „rău”, terorismul.
Recentele atentate „dovedesc că Rusia a avut dreptate” atunci când a dorit să organizeze o coaliție internațională extinsă în Siria, unde Moscova întreprinde deja raiduri aeriene aproape zilnic, de la sfârșitul lunii septembrie, la cererea regimului de la Damasc, a mai spus Vladimir Putin.
Moscova a anunțat, marți, o recompensă de 50 de milioane de dolari pentru informații care pot duce la identificarea celor care au doborât avionul rusesc de linie Airbus 321, cu 224 de persoane la bord, la 31 octombrie în Peninsula Sinai. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce autoritățile ruse au recunoscut că prăbușirea avionului companiei Metrojet a fost provocată de un atentat terorist.