Comunitatea românilor, cea mai mare din Italia, nu e scutită de probleme. Unii sunt siliţi să muncească la negru, alţii nu obţin ajutoarele sociale din cauza birocraţiei.
„Statul în momentul de faţă plăteşte foarte greu. Durează chiar şi patru, cinci luni de zile până când poate să-şi ia munictorul şomajul”, a afirmat Iulian Manta, sindicalist din Italia.
Acordul semnat între Cartel Alfa şi sindicatul Patronato ACLI ar trebui să le uşureze situaţia. În primul rând, în ceea ce priveşte obţinerea unei pensii.
„Cetăţenii români care au ajuns la stadiul de pensie să beneficieze de drepturile lor ca cetăţeni europeni, beneficiind atât de rezultatul muncii lor din România, dar şi de drepturile lor italiene”, a declarat Bogdan Hosu, preşedintele Cartel Afla.
Sindicaliştii estimează că, după 2020, peste 600 de mii de străini vor avea dreptul la o pensie plătită de statul italian, iar mulţi dintre ei vor fi români.
Pentru a beneficia de un astfel de ajutor social, românii trebuie să aibă contribuţiile sociale plătite, dar angajatorii italieni încearcă să păcălească statul şi astfel românii cu contracte legale de muncă rămân fără ajutoarele sociale.
Documentul semnat de sindicate prevede acordarea de asistenţă juridică chiar dacă românii s-au întors acasă.
De asemenea, sindicaliştii vor să creeze o bază de date comună astfel încât să se ştie cu precizie cât timp au muncit românii în Italia şi perioadele de cotizare către fondurile de asigurări scociale, pentru a putea primi pensiile la care au dreptul.