„Există un trafic care se dezvoltă, pornind din Turcia şi care trece prin estul Europei: Bulgaria, România şi Ungaria”, susţine avocatul Jean-Jacques Neuer. „Am găsit de câteva ori, în cataloagele de stocuri, obiecte care au fost furate. Apoi, acestea au dispărut în direcţia marilor capitale ale artei europene – Zurich, Geneva, Paris, Londra sau Munchen”, spune expertul francez.
Conform informaţiilor pe care Jean-Jacques Neuer le are, obiecte de artă, furate de terorişti din teritoriile cucerite în Irak şi Siria, ajung şi în Statele Unite ale Americii. Pe de altă parte, expertul spune că ar fi „prea devreme ca să putem afirma că am găsit în mod sistematic pe piaţă astfel de obiecte de artă”.
Însă marile case de licitaţii şi galerii de artă sunt foarte conştiente de ce se întâmplă. „Suntem foarte vigilenţi”, afirmă avocatul francez.
Timp de aproape un an, ISIS a deţinut controlul asupra oraşului antic Palmyra, din Siria, cea mai veche aşezare umană locuită permanent. Teroriştii au distrus mai multe clădiri din situl aflat în patrimoniul UNESCO dar, dacă e să dăm crezarea informaţiilor avocatului francez, au şi „salvat” numeroase obiecte pe care le-au trimis, la vânzare, în vest.
Citiţi şi:
VIDEO. Oraşul antic Palmyra, devastat de război. Jihadiștii au fost alungați