Joi, după ședința CSAT, președintele a anunțat că România nu îşi schimbă poziţia privind cota de refugiaţi: nu putem primi mai mult de 1785 de migranţi. Este mandatul cu care ministrul de Interne Gabriel Oprea va merge la viitorul Consiliu JAI. Totuși, șeful statului nu a exclus varianta în care am putea fi obligaţi să primim mult mai mulţi refugiaţi și a evocat scenarii pentru această perspectivă:
„Este posibil ca printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare, UE să ne oblige să primim mai mulți refugiați decât am oferit noi locuri. Nu s-a luat o decizie, dar s-a vehiculat ideea, care probabil ar putea duce la o soluție: de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităților de primire a refugiaţilor sau sigur, in extremis, de a folosi fonduri UE pentru construirea altor centre de primire pentru refugiați”, a declarat președintele.
Invitat în emisiunea „Jurnalul de Seară”, consilierul prezidențial Leonard Orban a explicat de ce șeful statului și-a nuanțat poziția fermă exprimată săptămâna trecută, când spunea că în niciun caz România nu va accepta mai mulți refugiați decât are capacitatea să găzduiască.
„E poziția diferitelor statelor membre. Marți se va vota decizia privind mecanismul de relocare în UE pentru 120 de mii de persoane. Aşa cum se vede în momentul de față, sunt tot mai puține state care se opun acestei decizii, ceea ce înseamnă că nu va exista o minoritate de blocaj. În condițiile respective, decizia ar urma sa se adopte”, a spus Leonard Orban.
Toate statele membre ar fi obligate să primească un număr de imigranți, conform propunerii Comisiei Europene, a subliniat Leonard Orban.
„E o chestiune care ne deranjează”, a recunoscut el. „Ați văzut declarația preşedintelui, în continuare România va merge pe formula sa: respingem cotele obligatorii, chiar dacă s-ar putea să nu reușim să obținem minoritatea de blocaj și s-ar putea ca decizia să fie adoptată în felul propus de Comisia Europeană, cel puțin în ceea ce privește cotele obligatorii”.
Consilierul prezidențial spune, însă, că probabil va mai fi loc de negocieri în ceea ce privește chestiunile financiare legate de găzduirea refugiaților. Ce s-ar putea să nu mai fie negociat sunt cotele de imigranți. „Consiliul JAI (de marțea viitoare – n.r.) asta va discuta. Se va intra pe decizie și nu înseamnă că va ieși exact cum a propus Comisia Europeană”, a mai spus consilierul prezidențial, care a explicat:
„Există o prevedere in propunerea Comisiei Europene care spune: dacă un stat membru nu preia migranti sau mai puțini decât cota alocată, statul respectiv va trebui să plătească pentru un fond, în proporție de maxim 0,002% din PIB sau, dacă preia parțial numărul de imigranti, suma va scădea. Prevederea e valabilă pentru un an. Poate să rămână sau să fie eliminată. Sau poate fi eliminată acea limitare în timp. E posibil să intervină foarte multe modificări față de propunerea inițială a Comisiei”.
Întrebat dacă au existat contacte între președintele Iohannis și omologi ai săi pe tema refugiaților, Leonard Orban a precizat că au fost discuții la diferite niveluri cu privire la ceea ce poate realiza România și care e capacitatea sa în momentul de față.
(Urmăriți în materialul video de mai sus toate explicațiile și comentariile lui Leonard Orban la Digi24.)