„Situaţia este extrem de periculoasă pentru zona euro. Din punctul meu de vedere, probabilitatea ca Grecia să iasă din zona euro este de 80%”, estimează analistul economic Henrik Enderlein.
Votul din Grecia s-a resimţit imediat pe pieţele financiare. Bursele din Milano, Paris şi Frankfurt au deschis luni cu o scădere între 2 şi 2,11 procente. Reacţii mai severe au fost pe pieţele din Asia, care au atins minimul ultimelor şase luni.
Unii analişti economici nu par, însă, îngrijoraţi.
„În ceea ce priveşte bursele germane, suntem foarte liniştiţi. Ne vom descurca în orice situaţie, fie că este vorba de o ieşire a Greciei din zona euro, fie de o rămânere”, consideră Robert Halver, analist economic.
„Dacă Grecia va părăsi zona euro, Produsul Intern Brut al uniunii monetare va scădea cu 1,8%, dar în acelaşi timp, PIB-ul fiecărei ţări va creşte odată cu acest lucru”, arată analistul economic Toshihiko Matsuno.
Pentru statul elen urmează zile cruciale. Până pe 20 iulie, Atena trebuie să returneze trei miliarde şi jumătate de euro. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, Banca Centrală Europeană poate închide linia de finanţare, iar băncile greceşti vor rămâne fără bani.
„Pentru Grecia, ieşirea din zona euro ar fi un dezastru. Vor urma doi-trei ani de recesiune, o creştere masivă a şomajului, în timp ce inflaţia va atinge cote-record”, prognozează Henrik Enderlein, analist economic.
În afara datoriei către BCE, Grecia trebuie să vireze în conturile FMI peste 450 de milioane de euro, până pe 17 iulie. Tot până la această dată, Atena trebuie să achite şapte miliarde de euro în titluri de stat. Nici finalul verii nu se anunţă uşor - până pe 20 august, oficialii eleni trebuie să achite, tot către Banca Centrală Europeană, o altă tranşă de peste trei miliarde de euro.
Grecia a intrat deja în incapacitate de plată la 30 iunie, când nu a mai putut achita către FMI o tranșă de 1,5 miliarde de euro din împrumutul acordat.
Citiți și: