Votul din Consiliul de Securitate constituie un precedent diplomatic istoric, după ce alte trei încercări de trecere a unei rezoluţii s-au soldat cu eşecuri din cauza opoziţiei Federaţiei Ruse şi a Chinei.
Rezoluţia numărul 2118 se bazează pe un plan conceput de către Statele Unite şi Rusia privind distrugerea armamentului chimic al Damascului. Actul prevede sancţiuni în cazul în care acordul nu este respectat de către regimul Bashar al-Assad.
„Astăzi este o rezoluţie istorică, este prima referitoare la Siria într-o perioadă lungă de timp. De mai multe luni am spus că folosirea armelor chimice ar necesita un răspuns ferm şi unit. Iar comunitatea internaţională a făcut acest lucru în această noapte”, a declarat Ban Ki-moon, secretar general al ONU.
Şeful diplomaţiei americane a avertizat că dacă Damascul nu se va supune hotărârii Consiliului de Securitate vor exista consecinţe, dar a salutat această decizie diplomatică.
„Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a demonstrat că diplomaţia poate fi atât de puternică încât poate dezamorsa paşnic cele mai rele arme de război”, a spus secretarul de stat al SUA, John Kerry.
Inspectorii Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice, responsabili pentru inventarierea arsenalului chimic al Damascului, îşi vor începe misiunea în Siria la mijlocul lunii noiembrie. Potrivit experţilor, Siria dispune de peste o mie de tone de arme chimice.