Reuniunea cu numărul 63 a grupului Bilderberg se deşfăşoară anul acesta într-o staţiune retrasă din Tirolul austriac. La întâlnire participă 140 de personalităţi din 22 de state ale lumii, cei mai mulţi fiind din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Austria, Germania şi Olanda.
Ca în fiecare an, participanţii sunt lideri politici, oameni de afaceri, academicieni sau lideri de opinie. Printre aceştia se numără şi lordul cancelar (ministrul de finanțe) britanic George Osborne, o prezenţă constantă la discuţiile grupului Bilderberg, Laurence Boone, consilierul preşedintelui Barack Obama pe probleme financiare şi economice, dar şi prim-ministrul olandez Mark Rutte şi preşedintele austriac Heinz Fischer. Absenta discuţiilor de anul acesta este şefa FMI, Christine Lagarde.
Reuniunea Grupului Bilderberg de anul acesta are loc în stațiunea austriacă Telfs, sub atenta supraveghere a poliției și armatei ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES
„Este un grup format din oameni foarte puternici care împart aceeaşi ideologie, cea a banilor şi cea a unei societăţi pe bani la nivel mondial. Sunt elite din America de Nord şi Europa care vor să controleze necesităţile vieţii pe Planetă”, explică Daniel Estulin, jurnalist de investigaţie.
Din cauza caracterului secret al întâlnirilor şi al refuzului de a emite comunicate de presă, grupul a fost acuzat de comploturi la nivel mondial. Pe agenda întâlnirii din 2010 s-ar fi aflat şi un potențial atac asupra Iranului și un colaps al monedei euro.
Prima reuniune a celor mai influenţi oameni din lume a avut loc în 1954 la hotelul Bilderberg din Olanda, al cărui proprietar era Prințul Bernhard, tatăl fostei regine a Olandei. S-a discutat atunci despre creşterea curentului antiamerican din Europa. De altfel, în toate întâlnirile care au avut loc de atunci, în fiecare an, şedinţele au fost folosite pentru a întări căile de dialog între bătrânul continent şi America.