Cel mai mare oraș din Kazahstan, Almatî, arată ca unul dintr-un film despre apocalipsă. O spune reporterul BBC care a ajuns în locul unde au avut loc protestele soldate cu zeci de morți și sute, poate chiar mii de răniți. „Mirosul de vehicule arse este încă în aer. Pe stradă sunt puțini oameni, multora le este prea frică să iasă din casă”, spune jurnalistul.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Reporter BBC: Armata și poliția blochează locuri cheie din oraș, care a fost punctul central al protestelor la nivel național împotriva guvernului.
Când ne-am apropiat de soldații din piața centrală, aceștia au strigat la noi și au tras focuri de armă în aer, avertizându-ne să nu ne apropiem.
O mare parte a pagubelor se află în jurul pieței centrale unde protestatarii au început demonstrațiile împotriva autorităților.
Nu am văzut semne de proteste vineri, doar câțiva oameni care s-au adunat în apropierea clădirilor distruse, pentru a face fotografii cu telefoanele. Dar am putut auzi încă împușcături și explozii.
Citiți și:
VIDEO & FOTO. Trupele ruseşti sosite în Kazahstan au adus echipamente de război electronic pentru a bruia telefoanele protestatarilor
Profesorul Armand Goșu, despre situația din Kazahstan: S-ar putea să asistăm la o invazie cu zeci de mii de soldați pe termen lung
Câțiva locuitori cu care am vorbit au fost șocați și totodată furioși. Aceste proteste sunt fără precedent în Kazahstan și mulți de aici sunt surprinși că s-au răspândit și au devenit violente atât de repede.
Unii dintre cei cu care am vorbit sunt bucuroși să vadă că sosesc militari din Rusia și din alte țări vecine, sperând că vor restabili ordinea.
O femeie mi-a spus că guvernul ar fi trebuit să fie mai ferm de la început.
Locuitorii din Almatî se confruntă acum cu o lipsă de alimente, marile supermarketuri fiind închise. Magazinele care sunt deschise primesc doar cash, dar este greu să găsești un ATM de unde să retragi bani. Nu există internet și chiar și să iei un taxi pare prea riscant.
Kazahstanul nu a văzut niciodată proteste de această amploare. Au mai fost tulburări, dar în mare parte, izolate. Niciuna dintre ele nu a dus la atacul principalului aeroport.
Pentru moment, lucrurile s-au liniștit, iar autoritățile par să dețină controlul.
Dar chiar dacă aceste proteste s-au încheiat deocamdată, nemulțumirea va rămâne. Poate că va mai fi o scânteie care să alimenteze altele noi.
Editor : Liviu Cojan