Mafia italiană nu iartă nici istoria, dacă poate scoate bani din ea. Clanurile interlope din Calabria s-au infiltrat între firmele selectate pentru restaurarea oraşului roman Pompei, de lângă Napoli.
Miza erau cele peste 100 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană şi guvernul de la Roma pentru renovarea sitului arheologic. Anchetatorii au descoperit deja trei firme acoperite ale Camorrei, care efectuau lucrări de mântuială doar ca să pună mâna pe bani.
Din cauza fluxului mare de vizitatori, oraşul antic Pompei a început să se degradeze. Dacă în 1956 erau accesibile publicului 64 de clădiri, în momentul de faţă au mai rămas doar cinci care nu prezintă risc pentru turişti. Semnalul de alarmă a fost dat de prăbuşirea Casei Gladiatorilor, în 2010.
Astfel că în luna februarie a acestui an au fost începute lucrări de renovare. Acum, însă, acestea sunt puse sub semnul întrebării după ce carabinierii au descoperit că reparaţiile au ajuns pe mâinile unor firme fantomă deţinute de Mafia napoletană. Iar calitatea execuţiei lucrărilor nu respectă standardele impuse de stat.
Şeful unei firme de construcţii a fost deja arestat, iar patru oficiali sunt anchetaţi. Ei sunt suspectaţi că au emis facturi mai mari pentru execuţia lucrărilor de restaurare, împărţind apoi profitul ilicit cu mafioţii. Iniţial, contractul unei firme de renovare era de 500.000 de euro, dar a crescut misterios la 5 milioane de euro.
Oraşul Pompeii a fost acoperit de cenuşă în anul 79, în urma erupţiei vulcanului Vezuviu, dar arheologii l-au scos la lumină în ultimele decenii. În fiecare an, situl arheologic este vizitat de 2,3 milioane de turişti.