Preşedintele Barack Obama şi-a declarat hotărârea de a duce la bun sfârşit schimbarea relaţiei dintre Statele Unite şi Cuba, anunţată la sfârşitul anului trecut.
„Schimbarea politicii faţă de Cuba are potenţialul de a pune capăt unei moşteniri a neîncrederii în emisfera noastră, îndepărtează o scuză falsă pentru restricţiile aplicate Cubei, susţine valorile democratice şi întinde mâna prieteniei către poporul cubanez. De aceea, în acest an, Congresul ar trebui să înceapă procesul de renunţare la embargou”, a declarat Barack Obama.
Republicanii, care conduc ambele camere ale Congresului, nu împărtăşesc opiniile liderului american. Cu toate acestea, administraţia Obama a trimis la Havana o delegaţie care ar trebui să abordeze chestiuni spinoase precum deschiderea graniţelor, imigraţia, dar şi redeschiderea ambasadelor.
În ciuda atitudinii binevoitoare arătate de regimul de la Havana, unii cubanezi rămân în continuare sceptici.
„Îi mulţumesc preşedintelui Obama pentru că vrea să ajute poporul cubanez, însă atât timp cât guvernul lui Raul Castro nu vorbeşte de alegeri libere, de mai multe partide, de libertatea de întrunire, de asociere şi de un Internet liber, nu vor fi schimbări”, spune un cubanez.
Între timp, preşedintele Barack Obama a dat ordin Departamentului de Stat să scoată Cuba de pe lista ţărilor care susţin terorismul, un pas necesar înainte de a putea redeschide ambasadele. Regimul de la Havana a anunţat eliberarea din puşcării a 53 de deţinuţi politici.
Ca pentru a umbri apropierea dintre cele două ţări, în portul din Havana şi-a făcut apariţia o navă rusească de luptă, a cărei misiune nu a fost precizată.