„Regimurile totalitare răspândesc noi droguri sintetice pentru a le folosi în lupta contra Occidentului”, spune un specialist ceh

Data actualizării: Data publicării:
Pastile de Fentanil. Foto- DEA
Pastile de Fentanil. Foto- DEA

Coordonatorul politicii naționale din Cehia în domeniul drogurilor, Jindřich Vobořil, vorbește, într-un interviu pentru HlidaciPes, despre modul în care statele totalitare, în special, folosesc afacerea cu droguri în scopuri proprii. Acesta trage un semnal de alarmă: inamicii Occidentului vor să ne facă dependenți de droguri sintetice.

Regimurile autoritare și totalitare dezvoltă noi droguri sintetice și încearcă să le folosească în lupta împotriva Occidentului, fapt care l-a alarmat pe coordonatorul național pentru politica antidrog din Republica Cehă, Jindřich Vobořil. „Sunt de părere că, mai mare decât riscul drogurilor, este riscul privind securitatea, ca urmare a banilor care curg dinspre statele totalitare, de ordinul miliardelor pe săptămână” a spus el, citat de HlidaciPes.

Vobořil, coordonatorul național al luptei împotriva drogurilor, care în curând va pleca din funcție, subliniază tocmai faptul că laboratoarele pot produce substanțe noi mai repede decât le pot identifica și interzice autoritățile la nivel de stat. „Am introdus zeci de substanțe noi pe liste; acum sunt câteva sute; înainte erau câteva zeci. Piața are o tendință generală de creștere, care este determinată de cerere”, a declarat acesta.

Chiar dacă țările europene desfășoară din când în când raiduri de amploare și confiscă cantități semnificative de droguri tradiționale și sintetice, volumul producției confiscate este încă mic. „Comerțul trece prin Sankt Petersburg, de exemplu, și de acolo poate ajunge oriunde pe uscat”, subliniază Vobořil.

Aproape toți utilizatorii Internetului în ultimii ani au dat peste videoclipuri și fotografii cu „oameni zombie” pe străzile orașelor americane. Statele Unite sunt pe primul loc în ceea ce privește consumul de fentanil, un opioid sintetic despre care se spune că este de până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

China, cel mai mare producător și distribuitor de droguri sintetice

Aproximativ un milion de americani au murit din cauza supradozelor de droguri începând din 1999, iar datele arată că decesele prin supradoză au crescut semnificativ din 2012, când opioidele sintetice au început să fie importate în cantități mari, în special din China.

Chiar potrivit agenției europene de poliție Europol, China este cel mai mare producător și distribuitor de droguri sintetice, adică produse în laborator, din lume.

În fiecare an, apar pe piață o serie de substanțe diferite, semisintetice, complet sintetice, dar și naturale. Acest lucru nu este întâmplător, este organizat de grupuri mari și există, de asemenea, unele state totalitare care au acest lucru ca agendă.

Întotdeauna cu un pas înaintea legii

Aceste substanțe au multe avantaje față de „drogurile tradiționale” pe piața drogurilor: sunt atractive, la mare căutare, ușor de transportat și, atunci când unul dintre ele se află pe lista substanțelor interzise, este rapid înlocuit cu altul, foarte asemănător. „Chimiștii sintetizează noi droguri pentru a rămâne cu un pas înaintea legii”, afirmă Europol.

Unele dintre aceste droguri de laborator imită în mod deliberat efectele cocainei sau ale THC, dar sunt create și droguri noi, care creează dependență. Jindřich Vobořil, coordonatorul național ceh, subliniază că laboratoarele pot produce substanțe noi mai repede decât pot statele să le identifice și să le interzică.

„Am pus zeci de substanțe noi pe liste, acum sunt câteva sute, înainte erau câteva zeci. Piața în general este în creștere, este determinată de cerere”, a fost el auzit în podcastul Space X în luna aprilie a acestui an.

Sunt implicate miliarde de dolari - în cercetare, în laboratoare de înaltă tehnologie

Într-un interviu anterior pentru Radio Cehia, el a subliniat că în momentul în care interzicem o substanță, apare rapid una nouă, adesea chiar mai puternică: „În fiecare an apar pe piață o serie de substanțe diferite, semi-sintetice, complet sintetice, dar și naturale. Acest lucru nu este un accident, ci este organizat de grupuri mari, chiar și unele state totalitare au acest lucru ca agendă. Sunt implicate miliarde de dolari - în cercetare, în laboratoare de înaltă tehnologie.”

Acesta descrie Mexicul, China și India ca fiind principalele surse de fentanil, de derivați ai acestuia și de substanțe legate de producția sa, dar noi laboratoare de fentanil apar și în Europa, în special în statele baltice, Polonia, Țările de Jos și Belgia.

Drogurile sintetice sunt ucigașul numărul unu al americanilor cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Anul trecut, aproape 110.000 de americani au murit din cauza supradozelor de droguri. Două treimi din aceste decese au implicat opioide sintetice.

Există tendințe clare în întreaga lume. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Statele Unite, menționate anterior, ale căror probleme cu fentanilul și alte droguri sintetice le-au determinat în urmă cu doar un an să inițieze formarea unei coaliții globale de optzeci de țări, al cărei scop este tocmai „abordarea amenințării reprezentate de drogurile sintetice”.

„Creșterea numărului și a comerțului cu drogurile sintetice în întreaga lume reprezintă o schimbare majoră în ceea ce privește traficul de droguri, consumul și impactul asupra sănătății. Comparativ cu amenințările tradiționale legate de droguri, aceasta necesită o abordare nouă, globală, în care cooperarea între guverne va fi esențială. Coaliția va accelera și consolida acțiunile internaționale pentru a face față acestor noi provocări”, se arată în textul privind formarea coaliției.

China neagă orice legătură cu comerțul ilegal de droguri

Chiar dacă China a plasat oficial întreaga clasă de medicamente fentanil sub un regim de reglementare controlat în mai 2019, aceasta rămâne o sursă majoră de fentanil pe străzile americane - deși indirect, prin contrabandă prin Mexic.

Cu toate acestea, cooperarea dintre SUA și China în lupta împotriva drogurilor a fost slabă în ultimii ani - chiar și având în vedere relațiile tensionate dintre cele două țări. Potrivit unui raport al unei comisii a Congresului SUA, Beijingul subvenționează unele companii care se ocupă în mod deschis cu traficul ilegal de droguri sintetice, în timp ce altele îi aparțin în mod direct. Cu toate acestea, Guvernul chinez a negat în mod constant orice cunoștință despre comerțul ilegal cu droguri.

DEA, US Drug Enforcement Administration, susține că firmele chimice cu sediul în China fac publicitate și vând online precursori chimici ai fentanilului, inclusiv unii care nu sunt controlați la nivel internațional și, prin urmare, pot fi exportați legal din China.

Gravitatea problemei este subliniată de faptul că, în noiembrie 2023, în cadrul unui summit în California, președintele american Biden a abordat subiectul controlului drogurilor pentru prima dată în ultimii ani în cadrul unei întâlniri cu liderul chinez Xi Jinping, urmată de o întâlnire oficială între delegațiile guvernamentale în luna ianuarie a acestui an, în special cu privire la fentanil.

Urmăriți fluxul de bani

Producția de droguri sintetice este bine organizată, la fel ca întregul proces logistic și de vânzare. Majoritatea drogurilor sintetice sunt fabricate din substanțe chimice care sunt utilizate în mod legal în producția de produse farmaceutice, cosmetice și de uz casnic.

Este o industrie de mai multe miliarde de dolari, acești oameni au totul, este la fel de mare ca și comerțul cu petrol și gaze combinate. Este vorba în mod clar și despre politică.

Traficanții fac publicitate drogurilor sintetice pe rețelele sociale, folosesc aplicații online pentru a comunica cu potențialii cumpărători și pentru a colecta plățile.

O industrie de multe miliarde de dolari

Chiar dacă țările europene fac raiduri mari din când în când și confiscă transporturi atât de droguri tradiționale, cât și sintetice, acestea sunt încă mici la scara producției. „Comerțul trece prin Sankt Petersburg, de exemplu, și dacă îl aduc acolo, îl pot aduce pe uscat oriunde”, notează Voboril.

„Este o industrie de mai multe miliarde de dolari, acești oameni au totul, este la fel de mare precum comerțul cu petrol și gaze combinate. Este vorba cu siguranță și de politică. Este greu să obții dovezi în acest sens, chiar dacă există rapoarte ale serviciilor de informații despre modul în care unele țări mari sunt implicate din diverse motive economice și de altă natură”, a declarat el în podcastul Space X.

El însuși a atras atenția anterior (de exemplu, în 2018, când aproximativ 400 de kilograme de cocaină au fost găsite în Ambasada rusă din Buenos Aires) asupra unor persoane precum Viktor Ivanov, politician și om de afaceri rus, fost ofițer KGB și director al Serviciului Federal pentru Droguri din Rusia între 2008 și 2016.

Se spune că implicarea drogurilor este în creștere și în Coreea de Nord. „Contez în special pe agențiile de informații militare pentru a înțelege acest lucru. Ele sunt capabile să privească prin prisma faptului că problema de bază este fluxul de bani și că acesta este principalul risc de securitate.”

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei