Peisajul din insula Kos este de nerecunoscut. Sute de corturi ale refugiaţilor au împânzit spaţiile verzi şi plajele cu nisip fin de la marea Egee.
„Este ciudat, pentru că mergi în aceleaşi locuri. Nu este prima dată când vin în Kos, dar sunt zone unde peste tot vezi doar refugiaţi. Îţi este milă, pentru că nu prea poţi să-i ajuţi şi în acelaşi timp vrei să te bucuri de vacanţă, este un sentiment contradictoriu”, spune Romain, un turist francez.
Mulţi dintre turiştii care urmau să-şi petreacă vacanţa în insula grecească şi-au anulat rezervările în ultimul moment. Nu numai hotelierii au de suferit, ci şi proprietarii de taverne şi restaurante.
Un chelner spune că „afacerile nu mai merg, mai este o lună până la terminarea sezonului, august este cea mai bună lună din vară şi acum situaţia este catastrofală.”
Pentru refugiaţi, insula Kos a ajuns un câmp al luptei pentru supravieţuire.
„De ce trebuie să trăim aşa? De ce? Ce diferenţă este între mine şi ei? Nicio diferenţă, suntem cu toţii fiinţe umane, dar, pentru că venim din condiţii grele, de aceea ne simţim aşa. Nu vrem decât hârtia care să ne ajute să plecăm de pe insulă” se plânge Imad, refugiat sirian.
Imigranţii sunt nevoiţi să aştepte zile întregi actul care le permite să-şi continue drumul spre Grecia continentală şi mai departe spre vestul Europei.
Iar situaţia nu pare să se rezolve curând. Zeci de refugiaţi continuă să ajungă zilnic în insula Kos.
Doar anul acesta zeci de mii de refugiaţi au ajuns din Turcia în Grecia, prin insulele aflate în estul arhipelagului.