Uniunea Europeană a anunţat că nu va recunoaşte referendumul din Ucraina, au anunţat preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European. Într-un comunicat comun, au transmis că „referendumul este ilegal şi ilegitim. Soluţia pentru criza din Ucraina trebuie să se bazeze pe integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, în cadrul Constituţiei Ucrainei”.
Liderii de la Bruxelles au cerut Rusiei să îşi retragă trupele în cazărmi şi au afirmat că vor fi aplicate sancţiuni, aşa cum a fost convenit în declaraţia şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, din 6 martie.
O reacţie imediată a venit şi din Statele Unite care au anunţat că „resping” scrutinul despre care Casa Albă spune că a fost organizat „sub ameninţări cu violenţe” din partea Rusiei.
În schimb, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că va recunoaşte aceste rezultate.
De la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a transmis că referendumul din Crimeea este ilegal, iar „România nu va recunoaște rezultatele acestuia”.
„Un scrutin organizat sub amenințarea ocupației militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut și legitimat de comunitatea internațională. Rezultatul previzibil și lipsit de fundament legal al actualului referendum îl reprezintă "anexarea" Crimeei”, a precizat şeful statului care insistă pentru rezolvarea crizei pe cale diplomatică.
Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia sunt tot mai ridicate, în pofida unui armistiţiu convenit de cele două părţi până pe 21 martie. Trupele ucrainene sunt concentrate la graniţa cu Crimeea mai ales că militarii ruşi au intrat pe teritoriul Ucrainei în regiunea Kherson şi au ocupat un centru de distribuţie a gazului.
Calendarul provizoriu al demersurilor care vor avea loc după referendumul din Crimeea
Luni 17 martie
O cerere de alipire va fi adresată Rusiei tot luni.
Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) trebuie să schimbe legislația. Cel mai probabil, va finaliza pregătirea proiectului de lege privind integrarea Crimeei în Rusia. Proiectul va fi distribuit deputaţilor.
Vicepreşedintele american Joe Biden începe o vizită de trei zile în Polonia şi Lituania în vederea unor consultări pe tema situaţiei din Ucraina.
Miniştrii europeni de Externe, care se reunesc la Bruxelles, ar putea adopta sancţiuni vizând Rusia.
Ministrul ucrainean de Externe Andrii Deşciţa este aşteptat la Bruxelles. El urmează să fie primit de către secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.
Miercuri 19 martie
Comisia Europeană (CE) urmează să ofere detalii despre o primă tranșă a unui ajutor oferit Ucrainei, în valoare de un miliard de euro.
Vineri 21 martie
Duma de Stat votează asupra unui proiect de lege privind alipirea Crimeei la Rusia.
UE şi Ucraina ar urma se semneze, la Bruxelles, partea politică a Acordului de Asociere, în a doua zi a unui summit european.
Expiră armistițiul dintre forțele ruse și ucrainene din Crimeea.
Potrivit „premierului” autoproclamat al Republicii autonome Crimeea, Serghei Aksionov, integrarea completă a peninsulei în Federaţia Rusa va dura aproximativ un an.