Războiul pe care liderii lumii l-au uitat. Două milioane de copii mor de foame
Data publicării:
Toţi marii lideri ai lumii sunt zilele acestea la New York pentru Adunarea Generală a ONU. Coreea de Nord a acaparat atenţia cu testele sale nucleare, în timp ce nenorociri umanitare răpesc viitorul unei întregi generaţii în Yemen. BBC a realizat un reportaj într-unul dintre multele sate măcinate de război, boli şi foamete. Atenţie, imagini care vă pot afecta emoţional!
Numele lui Saleem devenea acum un an sinonim cu foametea, neglijenţa şi uitarea. Era chipul ororilor războiului din Yemen, care îi sacrifică pe cei mai tineri. Era piele şi os. Voluntarii care îl îngrijeau nu îi dădeau prea multe şanse.
O echipă BBC l-a regăsit acum alături de familia lui. Pare un băieţel normal, dar medicii spun că sechelele sunt profunde, chiar dacă insesizabile la prima vedere. Copilul are opt ani şi leziuni cerebrale ce îi împiedică dezvoltarea normală.
„Eu mănânc pâine cu ceai. Când am. Sunt zile când la apus tot ce îmi rămâne e numai ceai”, spune mama lui Saleem.
Ca Saleem sunt atâţia alţii. Două milioane de copii suferă de malnutriţie în Yemen. Supravieţuiesc doar din speranţa părinţilor şi munca fundaţiilor umanitare.
„Mi-ar plăcea să înveţe, să o trimit la şcoală. Tot ce îmi doresc este să înveţe... dacă va supravieţui. Deşi nu cred...”, spune un părinte.
Războiul civil din Yemen a izbucnit în 2015 şi în doi ani a făcut peste 10.000 de morţi. Şi, dacă nu era de ajuns, în ţară face ravagii epidemia de holeră. Sunt 700.000 de bolnavi la o populaţie de 27 de milioane de oameni. 2.000 au murit deja.