Rachetă chinezească scăpată de sub control, înainte de intrarea în atmosferă. Bucăți din Long March-5B ar putea să cadă în zone locuite

Data publicării:
profimedia-0608281600
Racheta Long-March 5B, care transportă modulul Tianhe, înaintea lansării din provincia Hainan. Sursa foto: Profimedia Images

O parte din racheta Long March-5B, care a dus pe orbită modulul primei stații spațiale chinezești, a scăpat de sub control și urmează să intre necontrolat în atmosfera Pământului. Componenta rachetei, care are o înălțime de 30 de metri, se deplasează cu aproximativ 27.000 km/h în jurul planetei, potrivit The Gurdian și SpaceNews.

Radarele de la sol utilizate de armata SUA pentru urmărirea navelor spațiale și a altor obiecte din spațiu au detectat un obiect și l-au catalogat drept corpul rachetei Long March 5B. Componenta are o traiectorie ușor descendentă și va fi în cele din urmă atrasă de planetă și va intra în atmosferă, însă cercetătorii nu pot estima când se va întâmpla asta decât cu câteva ore înainte. 

Experții se tem că unele bucăți riscă să cadă și în regiuni locuite, chiar dacă mare parte din corpul rachetei se va dezintegra la intrarea în atmosferă.

Ultima dată când China a lansat o rachetă de acest tip, mari părți de metal au zburat prin atmosferă și au cauzat daune mai multor clădiri din Coasta de Fildeș, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Universitatea Harvard.

Marți, corpul rachetei orbita în jurul Pământului la fiecare 90 de minute cu aproximativ 27.000 km/h, la o altitudine de peste 300 de kilometri. Din 1990 nimic peste 10 tone nu a fost lăsat deliberat pe orbită pentru a intra în atmosferă necontrolat. Se preconizează că această componentă a rachetei ar avea aproximativ 21 de tone.

„O mare neglijență din partea Chinei. Obiectele mai mari de zece tone nu le lăsăm să cadă din cer necontrolat în mod deliberat”, a mai declarat McDowell.

Într-o rotație completă deasupra Pământului, racheta trece pe deasupra orașelor New York, Madrid, Beijing, după care ajunge în sud, deasupra statelor Chile și Noua Zeelandă, putând ateriza oriunde în aceste regiuni.

Săptămâna trecută, racheta a dus pe orbită modulul central Tianhe al viitoarei stații spațiale chinezești. Experții estimează că bucata de rachetă va intra în atmosferă în jurul datei de 10 mai. 

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aparatele-spion din casă care te urmăresc și trimit datele tale personale către China sunt în bucătărie...
Digi FM
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau seama că suporterul numărul 1 al lui...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
Start puternic pentru „Gladiator II” în box office-ul internaţional. Cel mai bun debut al unui film regizat...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
De ce poștașii aduc pensia în decembrie cu o mică întârziere? Pe card banii intră într-o singură zi
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
arme automate ucraina
„Războiul roboților”: Rusia și Ucraina înlocuiesc soldații cu arme automate după aproape 1000 de zile de...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Cum arată Knox, fiul Angelinei Jolie și al lui Brad Pitt, la 16 ani. Tânărul carismatic și-a însoțit mama pe...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului