Mii de pionieri şi soldaţi au participat, pe o ploaie torenţială, la ceremoniile oficiale organizate în condiţii de securitate maximă. La depunerea de coroane de la Monumentul Eroilor Poporului din Piaţa Tienanmen au participat şi preşedintele Xi Jinping, premierul şi de alţi înalţi oficiali ai ţării. Au fost şi singurii care au beneficiat de protecţia umbrelelor. Restul participanţilor au înfruntat cu stoicism ploaia măruntă şi rece.
La 2.000 de kilometri distanţă, adică în regiunea autonomă Hong Kong, Ziua naţională a Chinei comuniste a fost primită cu proteste.
Zeci de activişti prodemocraţie au comemorat victimele protestelor anticomuniste care au avut loc în iunie 1989, în Piaţa Tienanmen de la Beijing. Potrivit estimărilor făcute de organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului, sute sau chiar mii de studenţi au murit atunci în urma represiunilor regimului comunist. „Am venit aici în memoria victimelor masacrului din 4 iunie şi pentru a cere guvernului chinez să permită propriului popor, inclusiv Hong Kong-ului, să-şi aleagă Guvernul prin vot universal. De asemenea, cerem Guvernului să elibereze prizonierii politici”, a spus un activist.
Noua conducere comunistă a Chinei trebuie să facă, de altfel, faţă unui Hong Kong tot mai recalcitrant din punct de vedere politic, bazat pe autonomia faţă de Beijing, obţinută atunci când Marea Britanie a retrocedat Chinei comuniste controlul asupra fostei sale colonii. Pe de altă parte, analiştii spun că, la 64 de ani de la întemeierea republicii comuniste, instabilitatea socială din China a crescut, iar creşterea economică a încetinit pasul în ultimul timp.