Protestul din Tunis se anunţă a fi doar primul dintr-o întreagă serie de mişcări anti-guvernamentale planificate de opoziţie pentru următoarele zile. Aceasta susţine că a fost impulsionată de succesul răsturnării de la putere a lui Mohammed Morsi şi a Frăţiei Musulmane, în Egipt.
„Ca femeie, mi-am pierdut libertatea pe care o aveam înainte. În numele Islamului, femeie trebuie să poarte văl, au mai puţine drepturi şi mai multe interdicţii”, spune una dintre participantele la protest.
Din cauza instabilităţii politice, adunarea care se ocupa de redactarea noii Constituţii tunisiene a fost nevoită să-şi oprească deliberările.
Partidul islamist încearcă acum să ajungă la un acord cu sindicatele şi să înceapă negocieri cu opoziţia pentru a trece de impas.
Până acum, facţiunile seculare au respins propunerea de a avea un guvern interimar, condus tot de un islamist, şi de a fi organizate noi alegeri.
„Ne menţinem cererile. Vrem dizolvarea Adunării Constituante şi a Guvernului”, a declarat un membru al opoziției tunisiene, Mehdi Said
Primăvara Arabă a început în 2010 în Tunisia şi tot aici a înregistrat şi primul succes, prin răsturnarea de la putere în ianuarie 2011 a dictatorului Ben Ali, care condusese ţara africană timp de 24 de ani.