Leung Chun-ying, numit în funcţie în luna martie a anului trecut, are serioase probleme de credibilitate, în urma unor informaţii despre implicarea sa în acte de corupţie.
Protestatarii au purtat afişe cu fotografii în care oficialul era întruchipat ca vampir şi au cerut alegerea prin vot direct a şefului administraţiei Hong Kong-ului.
În acest moment, viaţa politică din metropola asiatică este polarizată între forţele pro-Beijing şi cele democratice. În decursul ultimelor luni au avut loc mai multe manifestaţii în Hong Kong, care s-au soldat cu ciocniri între susţinătorii celor două tabere politice.
Conform principiului „o țară, două sisteme”, Hong Kong-ul are regim de regiune administrativă specială aflată sub tutela Chinei. Insula a fost însă, cu mici întreruperi, pentru mai bine de un secol și jumătate sub tutelă britanică și a cunoscut o dezvoltare aparte, chiar dacă populația este constituită, în proporție de 95%, din etnici chinezi.
La 1 iulie 1997, a avut loc, conform unei vechi convenții, un transfer de suveranitate între Regatul Unit și China, care a pus capăt celor 156 de ani de dominație colonială britanică, iar Hong Kong-ul a devenit prima regiune a Chinei cu administrare specială.